Având ca punct de plecare un studiu care arată că 11% dintre oamenii străzii din Marea Britanie, Confederaţia Caritas România a răspuns invitaţiei organizaţiei britanice „The Passage – to ending homelessness” de a se implica într-o campanie de informare a cetăţenilor care vor să plece la muncă în Marea Britanie. „The Passage” este cel mai mare centru de resurse pentru persoanele fără adăpost din Regatul Unit care le oferă sprijin oamenilor fără adăpost din centrul Londrei de peste 30 de ani. Campania iniţiată de „The Passage” se derulează, în prezent, în cinci ţări: Marea Britanie, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România.
Campania „Înainte de a pleca… Informează-te!” s-a derulat şi în Oradea şi în judeţul Bihor prin intermediul Asociaţiei Caritas Catolica.
Mesaje
Voluntarii şi angajaţii Caritas diseminează mesajul campaniei în comunităţile de români care au avut măcar o dată tentaţia de a pleca la muncă în Marea Britanie sau într-o altă ţară europeană.
„Un studiu arată că din 2008 şi până în prezent s-a înregistrat o creştere de peste 1,000% a numărului de cetăţeni români care dorm pe străzi în Londra. Anul trecut, 730 de cetăţeni români au fost găsiţi dormind fără un acoperiş deasupra capului doar în Londra, reprezentând 11% dintre persoanele care dormeau pe străzi în capitală. În cadrul unor work-shop-uri informative desfăşurate la nivel regional este diseminat ghidul de informare pentru cetăţenii români care vor să lucreze în Marea Britanie. Informaţiile cuprinse în ghid şi cele distribuite pe website-ul http://www.beforeyougo.eu au scopul de a ajuta persoanele care doresc să se mute în Regatul Unit pentru a trăi şi munci să se pregătească înainte de călătorie pentru a reduce riscul de a trăi în condiţii de sărăcie şi fără adăpost”, a spus Szombati-Gille Tamás, referent PR în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, cel care a coordonat campania la nivelul Oradiei şi a judeţului Bihor.
Informaţii utile
La nivel naţional, campania se derulează în cinci regiuni, cu ajutorul organizaţiilor Caritas. În Bihor, Caritas Catolica a organizat diverse întâlniri cu persoane interesate să plece la muncă în Marea Britanie în cadrul cărora le-a explicat ce trebuie să facă pentru a evita situaţiile neaşteptate (să vorbească limba engleză, să aibă o calificare profesională, să cunoască condiţiile de muncă, cele de locuire şi cele de viaţă, dar şi să se asigure că au actele şi banii necesari şi un loc de muncă asigurat, precum şi care le sunt drepturile şi obligaţiile în calitate de angajaţi). Toate aceste informaţii au fost cuprinse într-un Ghid practic de informare pentru cetăţenii români care vor să plece în Marea Britanie.
„Pentru a se asigura că nu vor rămâne pe străzi în cazul unor situaţii neprevăzute, înainte de a pleca, trebuie să-şi planifice un buget pentru toate cheltuielile legate de primele luni în afara ţării. Trebuie să aibă o rezervă de bani. Le-am prezentat costurile minime pentru a putea supravieţui timp de două luni, în cazul în care nu pleacă la lucru cu un contract deja stabilit, iar acestea se ridică la aproximativ 1600 de euro”, a mai arătat Tamás.
Acesta a mai precizat că este foarte important ca cei interesaţi să plece să caute un loc de muncă înainte de a pleca, cu atât mai mult cu cât în România, AJOFM oferă servicii de mediere a forţei de muncă în Uniunea Europeană. Totodată, agenţiile din ţara noastră care cer comision nu sunt de încredere, atenţionează Tamas.
„Legalitatea funcţionării firmei la care apelează poate fi verificată la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia firma îşi are sediul”, a apreciat Tamas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!