Cele mai aspre dintre propunerile Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) se referă la numirea câte unui „responsabil cu robinetele” în fiecare dintre cele 86 de unităţi. Acesta ar fi responsabil cu respectarea programului de furnizare a utilităţilor impus de municipalitate, sub ameninţarea amenzilor cuprinsă între 50 şi 500 de lei.
„Aşteptăm o reducere a facturii la utilităţi cu 15% odată cu introducerea şi respectarea acestui regulament. Acum plătim anual cam 9,2 milioane de lei pentru curent electric plus căldură şi 1,05 milioane lei pentru apă rece”, spune Cristian Beltechi, directorul AIO.
Instituirea setului de constrângeri vine în urma unor controale anuale pe care AIO le-a făcut în şcoli, în urma cărora inspectorii Primăriei au constatat consumuri nejustificat de mari. În sprijinul regulamentului vin şi bănuielile edililor că spaţiile unităţilor de învăţământ ar fi închiriate la negru, fapt ce ar păgubi bugetul şcolilor şi ar creşte facturile.
Setul de norme prevede un program de funcţionare a utilităţilor. Astfel, robineţii pentru căldură ar urma să fie închişi la finalul fiecărei zile, între orele 20:00 şi 5:00, precum şi între vineri de la ora 18:00 până luni la 5:00 dimineaţă. Pe toată perioada vacanţelor (atunci când temperatura exterioară este mai mare de -2 grade Celsius), robineţii din faţa contoarelor de energie termică vor fi închişi până la obţinerea cotei de avarie, adică pe trei sferturi. În caz că e mai frig de minus 2 grade Celsius, vanele de la contoarele de energie termică se vor menţine deschise. Cerinţele se aplică şi celor care folosesc combustibil lichid.
Referitor la consumul de curent electric, se cere „eliminarea menţinerii nejustificate a consumurilor de energie electrică pe perioada zilei”, „pe timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână nu se va utiliza nici un fel de consumator de energie electrică (radiatoare, calorifere electrice, etc.), numai menţinerea becurilor pentru supraveghere” şi „pe timpul vacanţelor şcolare, nu se vor utiliza nici un fel de consumatori, doar pe timpul nopţii va funcţiona lumina de supraveghere”.
În ceea ce priveşte consumul de apă, AIO interzice „menţinerea robineţilor deschişi în mod nejustificat” şi „consumul de apă în alte scopuri decât activităţilor destinate unităţilor de învăţământ”. Responsabilul cu utiţităţile mai are în sarcină să anunţe la AIO în maxim 24 de ore orice defecţiune şi să comunice până în data de 10 a fiecărei luni consumurile şi facturile primite.
Regulamentul instituie şi contravenţii care se pedepsesc cu avertismente sau amenzi de până la 500 de lei. Pentru nerespectarea termenului de 10 zile, AIO propune amenzi cuprinse între 50 şi 100 de lei. Pentru neanunţarea defecţiunilor şi avariilor, pentru nerespectarea măsurilor de reducere a consumului, pentru lipsurile nejustificate de combustibil sau pentru comunicarea de date false către AIO, amenda poate fi cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!