Recent ieșită de sub tipar, la editura Ratio et Revelatio, cartea „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist”, având-o ca autor pe Cristina Liana Pușcaș, a fost lansată, pe 18 septembrie, la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internațional de Carte „Transilvania”.
[eadvert]
În mijlocul cititorilor clujeni, Cristina Pușcaș a ales să le vorbească acestora despre prigoana generalizată de regimul comunist din România împotriva tuturor celor care au încercat să-și păstreze nealterate reperele și valorile morale, culturale, religioase, însă au ajuns să sfârșească în închisorile Gulagului românesc. În deschidere, Raluca Lazarovici Vereș, editorul volumului și coordonatorul colecției Historia a editurii Ratio et Revelatio, a subliniat importanța publicării unor astfel de cercetări în colecții specializate dar care oferă în același timp vizibilitate și o distribuție generoasă, la îndemână oricui, pentru ca publicul cititor să aibă acces la adevărurile istorice probate științific. Acestea sunt menite pe de o parte a repara moral nedreptățile și atrocitățile regimurilor trecute și, pe de altă parte, pentru a contribui la edificarea istoriografiei de astăzi, ca temelie culturală și identitară națională.
Invitatul special, universitarul Valentin Șerdan-Orga, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, și-a exprimat convingerea că această carte va fi un instrument util pentru tinerii istorici. „Tot ce face Cristina Pușcaș este un lucru deosebit. Este unul dintre cercetătorii generației tinere care are foarte bine conturată o individualitate a cercetării. Nu s-a împrăștiat într-o goană după glorie, într-o abordare diversă de subiecte aflate în trend la un moment dat. Încă din anii 90, odată cu venirea domnului profesor Radu Radosav la Cluj-Napoca, ne-a fost cultivat, nouă studenților de atunci, interesul pentru istorie orală, pentru povești, memorie. Astfel, Cristina Pușcaș este apropiată de preocupările mele de istorie orală și ce înseamnă cercetarea comunismului”, a adăugat conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga.
Potrivit informațiilor specialiștilor, în urma studierii fișelor matricole penale, numărul victimelor din județul nostru clasa Bihorul pe locul zece. Însă, o cifră exactă privind numărul bihorenilor care au trecut prin temnițele comuniste este greu de avansat. În cadrul acestui amplu proiect de documentar, început în anul 2008, cercetătorul Cristina Liana Pușcaș a reușit să contureze medalioane complexe și bine creionate în număr de 101, efortul de a scoate la lumină aceste portrete ale suferinței fiind unul anevoios și de lungă durată. Autoarea și-a canalizat cercetările spre a scoate la lumină poveștile mai puțin cunoscute ale bihorenilor arestați de regimul de „democrație populară”.
Pe lângă capii celor două episcopii românești din Oradea, episcopul ortodox Nicolae Popoviciu și episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frențiu, lista martirilor bihoreni cuprinde tinere femei care au dus de mâncare partizanilor din munți, adolescenți care s-au revoltat împotriva jugului sovietic, preoți care nu au acceptat să se lepede de credință, militari care nu au pactizat cu noul regim, profesori care nu au căzut în plasa delațiunea, avocați care nu au acceptat compromisul etc.
Dramele s-au extins și asupra familiilor celor arestați. Chinul celor șase ani trăiți în închisorile de la Oradea și Gherla de către preotul reformat Visky Ferenc a fost dublat de suferința soției și a celor cinci copii, cu vârste între 2 și 12 ani, cărora li s-a stabilit domiciliul obligatoriu în Răchitoasa și Lățești. Arestarea și încarcerarea pe o perioadă șase ani a părintelui Dumitru Grigore Mureșan a însemnat o altă dramă pentru soția sa și cei șapte copii. „Arestată din locuința din Oradea, Elena Opriș, sora lui Ion Samoilă, care fusese parașutat în țară, prins și condamnat la moarte în „lotul parașutiștilor”, era însărcinată în luna a patra.
Condamnată la opt ani închisoare pentru „crimă de nedenunțare”, Elena Opriș a adus pe lume o fetiță pe data de 10 februarie 1954, la Văcărești, în aripa nouă a spitalului, neîncălzită. Imediat după naștere, fetița Ileana Doina a fost despărțită de mamă și readusă doar pentru minutele de alăptat”, amintește lector univ. dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor.
Volumul poate fi achizitionat on-line de pe siteul editurii Ratio et Revelatio https://www.ratioetrevelatio.com/carti/101-chipuri-ale-suferintei-in-bihorul-carceral-comunist-cristina-liana-puscas/, urmând să poată fi cumpărat, de săptămâna viitoare, și în librării.
Volumul „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist” va fi lansat la Cluj
Citiți principiile noastre de moderare aici!