Multe dintre aceste evenimente nedorite au avut consecinţe medicale grave, informează Adrian Marin, vicepreşedinte la Salvamont Salvaspeo Bihor.
Încearcă să prevină
Salvamontiştii încearcă să prevină tragediile din munţi prin diferite metode: patrulări, asistenţă permanentă, lucrări în vederea menţinerii funcţionale a reţelei de trasee turistice montane şi a amenajărilor de siguranţă, emiterea periodică de comunicate, buletine informative şi de avertizare etc.
Cu toate acestea, cele mai multe accidente se datorează ignoranţei turiştilor care urcă pe munţi în timpul vacanţei sau a iubitorilor de sporturi de iarnă.
Majoritatea accidentelor produse anul acesta în munţii din Bihor au fost consumate pe pârtiile de schi, ba din pricina neefectutării corecte a reglajelor legăturilor de la schii, ba din lipsă de experienţă pe pârtiile cu grad mare de dificultate etc.
Sfaturi de la profesionişti
Pentru a evita tragediile pe pârtie, schiorii şi cei care învaţă să schiază sunt rugaţi să verifice starea tehnică a echipamentului de schi şi snowboard, respectiv fixarea legăturilor pe schiuri, muchiile cant-urilor şi în mod special reglajul legăturilor. Acesta se efectuează în funcţie de statura schiorului, gradientul pârtiei şi experienţa schiorului, detaliază salvamontiştii bihoreni. Trebuie verificat şi sistemul de închidere a clăparilor, iar eventualele reparaţii necesare trebuie efectuate în atelierele specializate, de către persoane competente.
Cei care schiază sunt rugaţi să fie atenţi la traficul schiorilor aflaţi în aval, în mod special în zonele cu inclinaţie mare şi să evite efectuarea coborârilor cu viteză excesivă.
Regula elementară – accesul pe pârtiile de schi este permis numai celor care posedă echipament complet de schi, inclusiv dispozitive de oprire a schiurilor în cazul în care acestea se desprind din legături – trebuie respectată, astfel că accesul cu sania, ski-bobul sau alte dispozitive asemenătoare, pe traiectul pârtiilor de schi este strict interzis şi se sancţionează conform legii.
Şi reciproca trebuie respectată, întrucât este interzis accesul schiorilor şi snowboard-erilor pe pârtiile de săniuş.
Pe pârtiile de schi trebuie purtate căştile de protecţie, mai ales de către copiii care schiază, iar părinţii sunt atenţionaţi să îşi supravegheze îndeaproape copiii care se dau pe sanie sau cu schiurile pentru a nu se răni în caramboluri.
Sunt interzise mijloacele improvizate de dat pe pârtie (folii de plastic, saltele tip “izolier”, capace WC etc.), la fel şi accesul persoanele în stare de ebrietate pe pârtii.
Cu ATV-urile au voie doar salvamontiştii, jandarmii şi personalul de întreţinere să circule pe pârtiile de schi şi săniuş. De asemenea, suprafeţele schiabile neomologate utilizate în comun de schiori şi cei ce se dau cu sania prezintă un pericol mare de accidentări.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!