Oradea. Aflat la cea de-a VIII-a ediţie, evenimentul debutează pe 14 octombrie. 100 de lucrări semnate de 20 de artiști vor fi expuse la Muzeul Țării Crișurilor. Jumătate dintre lucrări sunt deja rezervate, chiar dacă prețul acestora pornește de la 500 de lei și ajunge la 9.000 de lei. Cea mai scumpă lucrare din expoziție va ajunge în Israel. În fiecare an, organizatoarea evenimentului, Asociația Artiștilor Naivi din România, a reușit să vândă 75% din lucrările expuse.
[eadvert]
Dedicat exclusiv artei naive autohtone, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea este cel mai aşteptat eveniment de acest gen din România. După şapte ediţii de mare succes la public, manifestarea se află anul acesta la a opta ediţie, cu toate impedimentele impuse de pandemie. Ba parcă apetitul pentru cultură chiar a crescut în aceste vremuri tulburi. Astfel că președintele Asociației Artiștilor Naivi din România, Mircea Stroe, se așteaptă ca până la 1 noiembrie, perioadă în care lucrările rămân expuse, numărul vizitatorilor să fie mare mare decâtla edițiile precedente.
Sinceritatea şi prospeţimea exprimării artei naive, amestec de vis şi naivitate într-un timp suspendat, ce domină cu o forţă fantastică toate aceste creaţii, impresionează pe orice privitor şi îl face să se îndrăgostească de ele. Arta naivă românească se concentrează într-o matrice formativă singulară, cu mici excepţii, ce generează farmecul inconfundabil al acesteia. Alchimia din care se plămădeşte arta naivă românească se zămisleşte şi se regenerează continuu, privitorul redescoperind mereu ceva nou, fără a eluda definitiv complexitatea ideatică a acestei arte. În stilul lor particular, artiştii naivi români şi-au creat propriul Rai. Un fel de Eden personalizat, unde artistul domină o lume mirifică de plante, animale şi oameni, fiind simultan creator şi păcătos ce a încălcat porunca de a mânca din pomul cunoaşterii. La unii, creaţiile au virat spre caricatural, reprezentând metehnele satului sau comediile de situaţii întâlnite în viaţă, la alţii, concepţia de tip popular a artei naive se împleteşte cu ludicul sau cu ezotericul, iar alţii au rămas pur şi simplu… naivi, zugrăvind cu o puritate dezarmantă tot ceea ce îi înconjoară. Rezultatul tuturor acestor „stiluri” este un luxuriant paradis de personaje, distribuite generos în imagini inspirate direct din realităţile pământeşti, pe care firea curioasă a artiştilor naivi le înregistrează ca elemente constitutive ale Raiului lor personal.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România este iniţiatoarea acestui eveniment anual, pe care îl dezvoltă permanent. Anul acesta, partenerii principali al festivalului sunt Consiliul Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor şi APTOR (Visit Oradea). De asemenea, parteneri în acest ambiţios proiect cultural sînt Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Revista Familia, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul „Episcop Roman Ciorogariu” şi Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”. Contribuţia fiecăruia dintre parteneri este esenţială, Festivalul Naţional de Artă Naivă fiind rezultatul implicării acestora.
„Orădenii care iubesc combinaţia de frumuseţe şi veselie sunt aşteptaţi joi, 14 octombrie 2021, la ora 17:30 la Muzeul Ţării Crişurilor, situat pe str. Armatei Române nr. 1/A, la vernisajul expoziţiei. Tot în cadrul vernisajului va avea loc şi un moment muzical, susţinut de Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea, precum şi un spectacol de teatru ţărănesc (teatru nescris) cu participarea trupei din comuna Roşia”, afirmă Mircea Stroe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!