În jur de 100 de fermieri protestează în Nojorid, în vecinătatea DN 79, revoltați de situația de pe piața europeană a produselor agricole. Protestul face parte din seria de acțiuni organizate în toată țara. În Bihor, s-au primit aprobări doar pentru proteste în vecinătatea drumului Oradea – Arad, manifestarea anunțată în Borș a fost anulată din cauza formalităților excesive cerute de autoritățile locale. Una dintre principalele nemulțumiri ale fermierilor este concurența neloială pe care o simt pe piață, prin acceptarea produselor agricole din Ucraina. Acestea sunt cultivate cu îngrășăminte chimice neagreate în UE, care asigură productivitate superioară dar nu sunt neapărat „sănătoase”, în acord cu pretențiile Uniunii.
„Piața Europeană, Comunitatea, a interzis utilizarea a foarte multe substanțe în agricultura mare vegetală, substanțe care în Ucraina nu sunt interzise. Dacă vorbim de sănătatea populației, ca să fie sănătos, un om trebuie să mănânce sănătos. Dacă un om mănâncă sănătos, mâine nu vom avea probleme de sănătate, farmacie ș a m d. Tot ce înseamnă produs agricol ucrainian, e produs obținut pe baza acelor substanțe interzise de Comunitatea Europeană. Asta înseamnă că azi cumpăr ieftin, mâine mă voi trata medical scump. Nu cred că vreun minister din țara asta vrea asta. Ar trebui stopat importul de cereale din Ucraina în România”, a declarat reprezentantul fermierilor bihoreni, Florin Ciurdariu. „Nu pot susține cauza ucrainiană în detrimentul propriului interes”, e concluzia sa.
Conform acestuia, fermierii români se simt nedreptățiți și față de subvențiile europene – 600 sau 700 de euro/ha în Belgia în timp ce în România, subvenția e de 170 de euro/ha. Triplu, adică.
„Trăim sub aceaeși umbrelă a Comunității Europene”, spune fermierul, „dar nu putem vorbi de o egalitate între noi, românii, și cei europeni”. Noi proteste, dacă guvernanții nu pricep mesajul… „La ușa fermierului român bate de ceva vreme falimentul și doar noi știm cum putem să-l ducem de azi pe mâine acest deznodământ pe care nu ni-l dorim niciunul. Fermierul român trebuia să își primească subvențiile, nici până acum nu au fost plătite subvențiile pentru 50%, la nivel național. Nici măcar banii pentru calamitățile de anul trecut nu au fost prinși în buget, necum să fie plătiți, ceea ce înseamnă că fermierul are o problemă să continue activitatea”, spune Ciurdariu.
El consideră că guvernanții ar putea deja pricepe mesajul acestui protest, și să ia măsuri favorabile fermierilor. Dacă nu, „vom facem un nou miting național, cu blocarea vămilor și drumurilor, chiar dacă nu vom avea autorizație”.
Bihoreanul s-a referit pe scurt și la situația specială din Bihor, unde nu s-au autorizat marșuri pe drumurile naționale, deși în țară acestea au primit OK autorităților: „înseamnă că în aceeași țară, cu aceleași legi, avem două măsuri diferite, ceea ce nu este corect”.
O bătaie de joc
Întrebat de suma mică, doar 10,5 mil de euro pe care ţara noastră a primit-o de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor, agricultorul bihorean a spus că este o bătaie de joc.
„Sincer eu în locul domnului ministru Daea aş fi refuzat acei bani. Nu sunt un cerșetor la poarta Europei, sunt un român adevărat, le-aş fi mulțumit pentru acei bani da nu! Asemenea jignire la nivelul ţării noaste nu este permisă”, a punctat Florin Ciurdariu.
Un al agricultor bihorean venit la protest spune că s-a săturat de promisiuni.
„Ni s-a promis că până în luna martie se rezolvă cu banii de secetă, dar nimic. Deja s-au pus la preş dosarele acelea. Noi în toamnă a semănat foarte scump, la nişte preţuri exorbitante şi o să vindem foarte ieftin. După un an de secetă, după un an de diferenţe foarte mari de preţuri şi acum să vindem foarte ieftin cu să supraviețuim? Avem de plătit leasing-ul, oamenii cum, cu ce bani? ” ne-a spus fermierul Casian Puie.
Nemulţimit de preţuri s-a arătat şi Leontin Rus un fermier din zona Tinca.
„Ce ne-a făcut să ieșim acum în stradă sunt preţurile. Dacă anul trecut preţul kg de grâu a fost anul trecu de 1,5-1,8 lei, în februarie a ajuns la 1 leu. Preţurile la imputuri au fost foarte mari când am înfiinţat culturile şi am ajuns să vindem la jumătate de preţ. Noi nu vrem neapărat subvenţii mai mari vrem doar să avem un preţ echitabil. Am intrat în UE dar nu suntem la aceleași norme ca celelalte ţări. Şi dacă vorbim despre subvenții cum se poate ca în România să se primească subvenții mult mai mici decât în alte ţări?!”.
Noi proteste, dacă guvernanții nu pricep mesajul…
„Fermierul român trebuia să își primească subvențiile, nici până acum nu au fost plătite subvențiile pentru 50%, la nivel național. Nici măcar banii pentru calamitățile de anul trecut nu au fost prinși în buget, necum să fie plătiți, ceea ce înseamnă că fermierul are o problemă să continue activitatea”, spune Ciurdariu.
El consideră că guvernanții ar putea deja pricepe mesajul acestui protest, și să ia măsuri favorabile fermierilor. Dacă nu, „vom facem un nou miting național, cu blocarea vămilor și drumurilor, chiar dacă nu vom avea autorizație”.
Bihoreanul s-a referit pe scurt și la situația specială din Bihor, unde nu s-au autorizat marșuri pe drumurile naționale, deși în țară acestea au primit OK autorităților: „înseamnă că în aceeași țară, cu aceleași legi, avem două măsuri diferite, ceea ce nu este corect”.
Trimite articolul
Xla ce mașini de sute de mii de euro au ucrainieni …..si fac cumparaturi ca plang cărucioarele de retail alimentar se strica rotile de atat greutate si apoi ii fac tigani pe romani cu zâmbetul pe buze( inteleg lb lor) etc sunt romani fermieri romani cu cazuri sociale care merita atenția romanilor !
marea majoritate a cetățenilor români suntem de acord cu intrarea cerealelor ucrainene un România că sa mai scadă preturile impuse de agricultori care exagerează cu preturile, iar daca fac gălăgie și scandal ar fi bune sa nu mai primească subvenții cei cu peste 100 de hectare pentru că toți s-au îmbogățit din agricultură și când scump, subvențiile ar trebui date pentru cei mici nicidecum la marii latifundiari care au devenit milionari, bișnițari și speculanți. La noi pâinea, carnea, legumele au cele mai mari preturi din Europa.
-
La noi scade prețul grâului dar, in ce este folosita se scumpeste.. amu sincer e seceta iau bani, inundații.. iau bani.. asa ar trebui subvenționat fiecare antreprenor/muncitor din tara.. riscu meseriei..
La noi scade prețul grâului dar, in ce este folosita se scumpeste.. amu sincer e seceta iau bani, inundații.. iau bani.. asa ar trebui subvenționat fiecare antreprenor/muncitor din tara.. riscu meseriei..
Pana când Polonia nu a zis nimica ați tăcut acuma ați apărut ca și gândaci..
E foarte bine că a venit cereale din Ucraina că sa mai scadă preturile la cereale, pâine și.a. pentru că prețurile la noi a luat-o razna, iar fermierii cei mari cu sute sau mii de hectare scumpesc produsele lor după bunul lor plac, după ce că primesc subvenții care ar trebui tăiate când exagerează cu preturile, toți și-au păstrat grâul in depozite așteptând creșterea și mai mare dar s-au pacalit, cei ce vând scump trebuie sa de-a faliment n-au ce căuta pe piață. Așa trebuie făcut tot timpul când producătorii agricoli scumpesc exagerat preturile sa se facă import de produse ieftine că să-i tempereze pe acești bișnițari producători și comercianți hapsâni.