Derularea proiectului sprijină integrarea educaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în şcolile gimnaziale. Implementarea proiectului „AVE” a pornit de la convingerea că nu este prematur să li se prezinte elevilor conceptele de bază care, pentru adulți, sunt reunite sub denumirea generică de securitate şi sănătate în muncă.
Dacă elevii parcurg un proces de învăţare timpurie despre securitate şi sănătate în muncă, acestea vor deveni o parte integrantă, firească a modului în care vor reacţiona la contactul cu pericolele, iar această atitudine îi va însoţi pe tot parcursul vieţii profesionale.
Bihorul, în prima etapă
Județul Bihor a fost selectat pentru etapa-pilot, în vederea implementării acestui proiect la nivel naţional. ITM Bihor și ISJ Bihor au demarat în perioada septembrie – noiembrie proiectul „Asta Vreau Eu”- Cine începe de mic este mereu în siguranță: succesul educației în domeniul Securității și Sănătății în Muncă, fiind selectate clasele a VI-a și a VII-a de la Școala Gimnazială „Floare de Lotus” din Sânmartin.
„Proiectul a avut ca scop conștientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă, precum și orientarea elevilor în carieră spre diferite meserii și conștientizarea acestora de riscurile generale și specifice la care pot fi expuși”, a precizat Marius Rotar, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Proiectul „Asta Vreau Eu” (AVE) s-a desfășurat în trei etape. În prima etapă, ITM Bihor le-a prezentat copiilor materiale cu privire la anumite riscuri întâlnite în cadrul practicării anumitor meserii și modul în care ne putem proteja de acestea, etapă finalizată în data de 26 octombrie 2018 cu un concurs de desene denumit „Ce doresc să mă fac când voi fi mare”, pe teme legate de meseriile dorite de copii și tipurile de echipamente individuale de protecție adecvate meseriilor alese.
Tot la această dată a fost organizată pentru elevii participanți și o prezentare realizată de catre firma MARQUARDT din Sibiu cu privire la implicarea acestora în formarea tinerilor prin învățământul dual –profesional. Cu această ocazie au fost invitați și părinții elevilor din clasele implicate în acest proiect, aceștia asistând la mai multe expuneri.
În etapa a doua au fost organizate cu ocazia „Zilei drepturilor copiilor”, în perioada 20-21 noiembrie 2018, vizite cu copiii implicaţi în proiect la societățile partenere ale Școlii Gimnaziale „Floare de Lorus” din Sânmartin, pentru a cunoaște meseriile din domeniu și riscurile la care pot fi expuși, respectiv tipurile de echipamente individuale de protecție necesare acestor meserii. Cu această ocazie, copiii au avut ocazia de a înțelege mai bine în ce constă activitățile ce au loc în cadrul acestor meserii și utilitatea acestora în mediul economic și social.
Etapa finală s-a desfășurat tot la şcoala gimnazială din localitatea Sânmartin, unde au avut loc o festivitate de premiere pentru cele mai bune desene realizate și o prezentare practică de acordare a primului ajutor, realizată de ISU Crișana.
Conștientă fiind de importanța educației timpurii a copiilor privind deprinderile de securitate și sănatate în muncă, conducerea ITM Bihor a implicat zece inspectori care au stat alături de cei 100 de copii participanți, în toate etapele proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!