La împlinirea a 100 de ani de la primul concert al Societății Filarmonice, pe 6 februarie va avea loc un concert aniversar la care Filarmonica de Stat Oradea invită artiștii care și-au adus contribuția pe scena instituției, dar și publicul meloman. Acest concert va relua programului artistic al concertului din 1924, în aceeaşi zi de 6 februarie, marcând şi evoluția muzicală a instituției pe parcursul celor 100 de ani, onotând generațiile de artiști care au făcut posibilă dezvoltarea Filarmonicii.
[eadvert]
Concertul vocal-simfonic aniversar va avea loc de la ora 19:00 la sala de concerte Enescu-Bartók și va aduce pe scenă artiști ai Filarmonicii de Stat: dirijorul Janko Zsolt, Orchestra și Corul Filarmonicii orădene, soprana Ancuța Măslină-Pop și tenorul Nicolae Bejan. Programul cuprinde lucrările „Suită Cehă op. 39” de Antonín Dvořák, Suita nr 4 „Scene Pitorești” de Jules Massenet, Concertul „Înnoiește-te…” – a cappella de Gavriil Musicescu și fragmente din oratoriul „Creațiunea” de Joseph Haydn.
Prin contribuția personalităților din lumea muzicală, a luat naștere Societatea Filarmonicii la data de 23 decembrie 1923, dar primul concert al orchestrei acesteia a avut loc în 6 februarie 1924. Filarmonica a fost înființată ca instituţie de stat în 1949, anul acesta, în februarie, împlinindu-se 75 de ani.
Istorie muzicală
Pe lângă concertul aniversar, Filarmonica doreşte să prezinte un crâmpei din istoria instituţiei şi o va face prin parteneriatul pe care l-a încheiat cu pianistul Thurzó Zoltán, care va pune la dispoziţia instituţiei documente importante preluate din arhiva muzicală Thurzó.
„Ne-am bucurat foarte mult când colegul nostru şi sper, de acum înainte, colaboratorul nostru Thurzó Zoltán a venit să ne susţină. Probabil orădenii ştiu deja ca familia Thurzó este deţinătoarea unei impresionante arhive în ceea ce prieşte întreaga istorie muzicală a oraşului Oradea”, a spus în conferinţa de presă Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea.
Familia Thurzó deţine o mare parte a istoriei locale muzicale începând din 1760. De-a lungul a trei generaţii, începând cu bunicul şi bunica pianistului Thurzó Zoltán, familia şi-a dedicat viaţa pentru a colecta şi recupera documente, artefacte care de-a lungul secolelor au fost puncte marante din punct de vedere istoric local muzical.
„Mă bucur că se gândeşte conducerea Filarmonicii să readucă acele momente în faţa publicului orădean. Istoria, evoluţia Filarmonicii de Stat Oradea, ca şi instituţie de stat din 1949, are mai multe etape de-a lungul deceniilor, în care punctul marcant, ca o alăturare a artiştilor foarte buni, a adus multe rezultate şi pe plan european. Însă, actul constitutiv de a face o orchestră de tip filarmonic datează din 1888. Noi avem primul document de la acea adunare generală în care muzicienii din acele vemuri, care lucrau în diferite locaţii, şi-au pus la dispoziţie timpul şi banii pentru întemeia o orchestră, care ulterior prin act constitutiv să poată elibera bilete, să poată organiza concerte, pentru a putea invita solişti”, a spus Thurzó Zoltán, care a mărturisit că doreşte ca întreaga arhivă a familiei sale, atunci când va exista muzeul muzicii, să fie la dispoziţia studenţilor şi a doctoranzilor pentru cercetare.
Dirijorul concertului din 1924
Istoricul Filarmonicii îl include şi pe clarinetistul, dirijorul și directorul Vomácska József (1868-1933), una dintre cele mai importante personalități ale istoriei muzicale orădene. Acesta s-a născut în Republica Cehă în 1868. A absolvit Conservatorul din Praga, proaspăt înființat, și a avut ocazia să studieze armonia și contrapunctul cu celebrul compozitor Antonín Dvořák, care i-a apreciat talentul și puterea de muncă. Nu întâmplător programul concertului centenar de marţi se va deschide cu „Suita Cehă op. 39” de Antonín Dvořák.
Vomácska József a ajuns prima dată la Oradea în 16 decembrie 1893, susținând un concert solistic în cadrul căruia a interpretat Concertul pentru clarinet nr. 1 de Carl Maria von Weber. József Vomácska a revenit apoi de multe ori în Oradea, uneori chiar și fără să fie remunerat.
După patru ani de colaborări în calitate de solist-instrumentist cu artiștii orădeni, la 2 februarie 1898 József Vomácska a dirijat pentru prima dată orchestra orădeană, fiind începutul unei lungi colaborări. A adus o contribuție majoră și pe plan managerial, mulți soliști din România și din Europa acceptând invitația de a concerta la Oradea, chiar și fără a primi un onorariu, doar pentru a colabora și a concerta cu Vomácska József. De asemenea, a înființat Conservatorul de Muzică din Oradea, instituția purtându-i numele.
Activitatea sa muzicală din Oradea s-a încheiat în anul 1929, după 36 de ani în care a dirijat 97 de concerte în cadrul unor evenimente de înaltă ținută. După ce a părăsit Oradea, s-a stabilit într-o localitate de lângă Beiuș, unde s-a bucurat de ultimii ani din viață. În anul 1933 s-a stins din viață, fiind înmormântat la cimitirul din Beiuș.
Bagheta vieneză a lui Vomácska
În cadrul conferinţei de presă, pianistul Thurzó Zoltán a prezentat din arhiva familiei sale documente originale care vor fi expuse şi vor putea fi admirate în pauza concertului aniversar din 6 februarie. Vor fi prezentate partituri originale din 1890, un program de sală bilingv, original, datat din prima lună de la înfiinţarea Societăţii Filarmonice din Oradea, apoi un act de colaborare cu episcopia romano-catolică având ştampila Societăţii Filarmonice, dar şi un afiş original al orchestrei Societăţii Filarmonice. Va mai fi expusă documentaţia originală a lui Vomácska József cumpărată de bunicul lui Thurzó Zoltán în care este cuprins şi un manuscris al lui Vomácska pe care apare ştampila proprie a dirijorului.
Piesa de rezistenţă a miniexpoziţiei centenare este bagheta lui Vomácska József, cu care a dirijat toate concertele de la Oradea. A fost făcută special pentru el, la Viena, în 1894.
La concertul de marţi, 6 februarie, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și pe baza unei invitaţii emise de către casieria Filarmonicii de Stat Oradea, Strada Moscovei nr 5.
Pe viitor, când vor mai fi concerte aniversare, alte documente şi artfacte vor fi prezentate publicului graţie parteneriatului încheiat cu Thurzó Zoltán.
Citiți principiile noastre de moderare aici!