Un an în care credincioşii au fost provocaţi să-şi aducă aminte, să se întoarcă în timp, pentru a înţelege trecutul, dar şi prezentul, şi să poată astfel lua decizii pentru viitor.
În anul 2017, greco-catolicii au aniversat 400 de ani de la fondarea Ordinului Călugărilor Bazilieni şi 240 ani de la întemeierea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Totodată, Episcopia Greco-Catolică a marcat împlinirea a 225 de ani de la întemeierea Seminarului şi a 100 de ani de la aparițiile Sfintei Fecioare la Fatima.
„Aceste aniversări nu sunt singurele care merită atenția noastră, dar sunt cele care ne privesc pe noi în mod deosebit. Pentru comunitatea Seminarului nostru a fost, și încă este, un an de har. Un an în care am devenit mai conștienți de misiunea pe care Cristos a încredințat-o apostolilor și continuă să ne-o încredințeze și nouă astăzi. Prin activitățile pe care le-am făcut în anul jubiliar 225, am încercat să vedem seminarul nostru și acțiunea formativă și comunitară zilnică în perspectiva invitației lui Isus adresate lui Petru: «Paște oile mele! Paște mielușeii mei!» (In 21, 15-17).
Aici, în Seminar, viitorii preoți se pregătesc pentru a deveni păstori. Se pregătesc pentru a putea răspunde invitației divine de a paște turma care le va fi încredințată, iar acest lucru se întâmplă de 225 de ani. Iată de ce este important să-i mulțumim acum, la ceas aniversar, lui Dumnezeu pentru darurile ce ni le dă. O vocație – un seminarist, un preot – este un dar pe care Dumnezeu îl face Bisericii Sale. Este un dar pe care Dumnezeu i-l oferă omenirii. Este un dar pe care Dumnezeu ni-l oferă nouă, tuturor!”, a spus rectorul Seminarului, preotul Anton Cioba.
Oaspeţi din ţară şi din străinătate
De Sfântul Nicolae, Episcopia Greco-Catolică va încheia anul jubiliar 2017 printr-o serie de celebrări liturgice. În 6 decembrie, Episcopia Greco-Catolică de Oradea îşi serbează Patronul Spiritual – Sfântul Nicolae. La celebrările liturgice din 6 decembrie vor lua parte oaspeţi din ţară şi din străinătate: mitropoliți, arhiepiscopi, episcopi, preoți, seminariști și laici deopotrivă.
„Este o sărbătoare în care ne vom opri pentru o clipă și vom aduce mulțumiri solemne lui Dumnezeu, prin Sfânta Euharistie pe care o vom celebra (euharistie în limba greacă înseamnă mulțumire), pentru darul preoției oferit Bisericii Sale de-a lungul anilor. Îi vom mulțumi pentru toți preoții care s-au format în seminarul nostru, dar și pentru cei care (încă) nu au devenit preoți. Îi vom mulțumi pentru seminariștii noștri și, desigur, Îl vom ruga ca nici de acum înainte să nu lase turma Sa fără păstori și să cheme lucrători noi în secerișul Său, pentru că este mult, iar lucrătorii sunt puțini! Mulțumim tuturor acelora care s-au gândit la noi în acest an jubiliar și ne-au sprijinit. Le mulțumim celor care ajută la procesul formativ din seminar în toate modalitățile posibile și îl asigurăm pe fiecare de prețuirea noastră și de pomenirea în rugăciune”, a mai punctat Anton Cioba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!