Colegiul Național „Emanuil Gojdu” împlinește în acest an 100 de ani de existență. Cu acest prilej, conducerea unității de învățământ, în parteneriat cu Primăria Oradea (prin Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune – APTOR), a pregătit un bogat program.
La sărbătoarea închinată centenarului și-au anunțat prezența foști gojdiști stabiliți în diverse județe ale țării ori în străinătate. În total, în cei 100 de ani, 20.700 de elevi au absolvit Colegiul Național „Emanuil Gojdu” – după cum a informat directorul Florin Nicoară. Dintre aceștia, în jur de 12.000 sunt încă în viață. Mulți dintre ei s-au implicat, alături de actualii gojdiști, în organizarea programului dedicat activităților închinate centenarului colegiului. Astăzi, colegiul numără 1.170 de elevi şi 70 de cadre didactice.
Programul va debuta pe 29 septembrie, de la ora 10.00, cu activități sportive care vor avea loc în Parcul 1 Decembrie. La crosul „Aleargă cu Gojdu” se pot înscrie toți cei care doresc să alerge alături de gojdiști – profesori sau elevi. Înscrierile se pot face pe site-ul aleargacugojdu.com. Prima zi va culmina cu un concert susținut de Trupa Mustang, condusă de un fost gojdist. Concertul este planificat pentru 29 septembrie, de la ora 14.00, în Parcul 1 Decembrie.
Ziua de 30 septembrie este dedicată mediului (Frumusețea din reciclabile), dar și expozițiilor de fotografie, pictură ori instalații. Toate vor avea loc la ora 13.00, în cabinetul de biologie și în sala festivă.
Concert Smiley, în curtea școlii
Următoarele zile sunt dedicate meselor rotunde, conferințelor, dezbaterilor ori expozițiilor. Concret, în 1 octombrie, de la ora 16.00, va fi lansată Monografia colegiului și volumul „100 de gojdiști de prestigiu”, precum și un volum de istorie a școlii și un număr aniversar al revistei „Țara visurilor noastre”.
Aceasta a fost fondată în anul 1937, fiind cea mai veche revistă a școlii. În 2 octombrie, activitățile vor începe de la ora 12.00, cu experiențe științifice gojdiste, în laboratorul de științe, o sesiune de comunicări științifice (sala festivă), precum și activități în cabinetul de informatică, concursuri de logică matematică, experimente distractive (laboratorul de chimie), cerc de etnografie, sesiune de dezbateri, desene pe asfalt, competiții sportive, concurs de perspicacitate. În 3 octombrie, elevii vor avea parte de activități din domenii, precum: IT, administrație, antreprenoriat, justiție, cultură, media, construcții și arhitectură, matematică, fizică, chimie, medicină, biologie, armată, istorie etc.
Pe 4 octombrie, de la ora 10:00, vor fi lansate cărți ale actualilor și ale foștilor gojdiști – cărți mai recente (sala festivă) și va fi organizat un concurs interjudețean pe tema Gojdu (amfiteatru).
„Am făcut un apel către foștii gojdiști ca să-și lanseze cărțile publicate în ultimi doi ani, volume mai recente. Vom vedea câți doresc să trimită cărți. Dar ne-am bucura să fie prezenți și autorii cărților”, a spus Florin Nicoară.
Părinții și invitații elevilor vor putea lua parte la activități dedicate lor, începând cu ora 15.00. În curtea colegiului vor avea loc momente artistice, iar elevii cu rezultate foarte bune în anul încheiat vor fi premiați (școala a realizat o grilă, în baza căreia primii 60 vor fi premiați). De la ora 17.00 se vor putea reîntâlni cu membrii trupei Mustang (în curtea colegiului), iar de la ora 18:00, pe scenă va urca Smiley.
Direcția 5
„Fiecare elev poată să vină cu părinții, bunicii sau cu un prieten. Va fi o intrare controlată pentru că sunt copii. Trebuie să ne asigurăm că există condiții minimale de siguranță pentru ei”, a mai precizat Nicoară. În ultima zi, de la ora 10:00, va fi o întâlnire a membrilor Asociației Colegiilor Centenare, iar de la ora 12.00, va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu, din Parcul 1 Decembrie. La ora 12.30, se va dezveli o placă comemorativă, amplasată pe fațada colegiului.
După dezvelirea plăcii comemorative, în curte vor avea loc activități dedicate absolvenților. De la ora 16.30, trupa Celelalte Cuvinte va susține un concert în curtea colegiului. De menționat că solistul trupei, Călin Pop, este absolvent al Colegiului Gojdu. Evenimentele închinate Centenarului se vor încheia cu un concert Direcția 5, planificat pe 5 octombrie, de la ora 18.00.
Concertele vor avea intrare liberă pentru gojdiști, cu mențiunea că accesul se va face în limita spațiului disponibil. Primăria Oradea a alocat 150.000 de lei pentru onorariile artiștilor.
Trimite articolul
XPe bune dacă am mai auzit să plătim din banii noștri concerte private în școli?!
Mustang să cânte afară în parc pentru toată prostimea că doar nu merită să deranjeze scena privată din incinta liceului pentru Smiley și Direcția 5.
Nu îmi vine să cred așa ceva! Era de bun simț să fie acces liber in parcul 1 Decembrie pentru toată lumea! Banul cetățenilor = dreptul cetățenilor.
Să dezveliți plăci comemorative pe clădirile construite de voi, pui de cuc! Istoria Liceului Regal de Stat începe cu mult înainte de 1919, inițial în zona parcului Ady, din 1873, iar din 1896 în această clădire, proiectată de arhitecții Busch Dávid și Knapp Ferenc. Centenarul liceului a fost cu peste 45 de ani în urmă, dar alogenii cum să știe?!
La voi domnilor opincari istoria incepe la 1919?