A fost publicat Ghidul solicitantului pentru fondurile europene cu valori maxime de câte 100.000 de euro – 1,05 milioane de euro, pentru antreprenorii care fac afaceri de diferite dimensiuni, în producție și procesare de fructe.
Banii pot fi accesaţi prin intermediul submăsurii 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală, gestionat de Ministerul Agriculturii. Această linie de finanțare, cu un buget de 51 milione euro prevăzut pe anul 2019, este inclusă în calendarul apelurilor de proiecte care ar trebui să se deschidă în primele 3 luni ale acestui an.
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este creşterea competitivităţii exploataţiilor pomicole prin dotarea cu utilaje şi echipamente, înfiinţarea, modernizarea şi/ sau extinderea unităţilor de procesare, înfiinţarea de plantaţii pomicole, reconversia plantaţiilor existente şi creşterea suprafeţelor ocupate de pepinierele pomicole.
Beneficiari
De acest sprijin pot beneficia fermieri, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate dar şi grupurile de producători şi cooperative (societăţilor cooperative agricole şi cooperativelor agricole, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare care activează în sectorul pomicol, cu condiţia ca investiţiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
Sprijinul nerambursabil este diferenţiat. Astfel, pentru ferme mici intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 100.000 euro pentru achiziţii simple, 300.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.) şi 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole (producţie, procesare, comercializare).
Pentru ferme medii intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 200.000 euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 600.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare, reconversie etc.), 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimenţar integrat, la nivelul exploataţiei agricole.
Pentru obţinerea de material de înmulţire şi material de plantare fructifer intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 600.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare).
Ferme mari: intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi 250.000 euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 750.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie (utilaje, înfiinţare,reconversie) şi 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole.
Pentru forme asociative intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăşi: 350.000 euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 600.000 euro pentru obţinere material de înmulţire şi material de plantare fructifer, 750.000 euro în cazul investiţiilor în activitatea de producţie şi 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploataţiei agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!