Raportul Curţii de Conturi privind auditul efectuat în 2015 la Primăria Oradea relevă un prejudiciu de 439.000 de lei noi. Adică 0,05% din bugetul consolidat al Oradiei, pe anul 2014. Consiliul Local şi-a însuşit deja raportul, fără alte comentarii, într-o şedinţă de la care a lipsit primarul Ilie Bolojan, vineri, 26 februarie.
Prejudiciul de 439.000 de lei este împărţit astfel: 123.000 de lei din activitatea proprie a Primăriei, 102.000 din activitatea Spitalului Judeţean şi 210.000 din activitatea Administraţiei Imobiliare Oradea, transformată în Direcţia Patrimoniu a Primăriei, din 1 ianuarie 2016. Liceul Ady Endre, Şcoala Oltea Doamna şi şcolile nr. 11 şi 16 au fiecare câte 1.000 de lei prejudiciu constatat.
Curtea de Conturi a constatat decontarea unor cheltuieli nejustificate la obiectivul de investiţii Heliport, de la Spitalul Judeţean, în valoare de 102.000 lei. De asemenea, în sarcina AIO se reţin plăţi nelegale pentru lucrări la Palatul Vulturul Negru, în valoare de 115.000 lei. Un prejudiciu de 43.000 de lei a fost constatat la lucrările de reparaţii capitale de la Şcoala nr. 16, pentru lucrări neexecutate, cât şi acceptarea la plată a unor materiale peste prevederile normate pentru lucrările la Casa Armatei, în valoare de 14.000 lei. Tot AIO a plătit mai mult cu 23.000 de lei decât ar fi trebuit pentru refacerea gardului la Unitatea Militară 01232 Oradea, latura sudică, în vecinătatea pârâului Peţa, arată raportul Curţii de Conturi.
Curtea de Conturi reţine în sarcina Primăriei şi menţinerea unor obligaţii fiscale datorate de persoane decedate, în valoare de 3,6 milioane de lei. De asemenea, s-au constatat abateri în activitatea contabilă a şcolilor pomenite mai sus.
Deşi nu s-a stabilit niciun prejudiciu adus bugetului local, Curtea de Conturi a mai constatat faptul că Poliţia Locală aplică în mod eronat amenzile, riscând, astfel, să-i fie anulate procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor de către instanțe.
Plăţi nejustificate pe spaţiile verzi
Curtea de Conturi a găsit probleme şi în activitatea de întreţinere a spaţiilor verzi, cu un prejudiciu în valoare de 95.000 de lei. Iată-le: „1. Acceptarea şi decontarea unui număr de zile mai mare decât cel efectiv lucrat şi pontat pentru activitatea de întreţinere şi salubrizare spaţii verzi – parcuri.
2. Nevalorificarea respectiv nepredarea în totalitate de către prestatorii de servicii a materialului lemnos rezultat în urma tăierilor de arbori. 3. Neconcordanțe privind suprafețele contractate, constatate la verificarea lucrărilor de întreținere spații verzi în municipiul Oradea.” De asemenea, s-a constatat că, pentru amenajarea Parcului Salca, administraţia locală a plătit lucrări neexecutate în valoare de 28.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!