Fermierii români pot beneficia de ajutoare de stat de până la 100.000 euro, plus ajutoare de minimis în valoare de 20.000 euro, după ce comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că statele membre pot majora sprijinul acordat producătorilor agricoli.
Comisia Europeană a trimis statelor membre un document oficial, intitulat „Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criza COVID-19”. La punctul 23, documentul vorbește de condițiile de acordare a acestor ajutoare în zona de agricultură și piscicultură.
Astfel, România poate acorda: un ajutor de stat ce nu poate depăși 100.000 de euro pe entitate, sumă brută, pentru agricultură – producția primară de produse agricole, respectiv un ajutor de stat ce nu poate depăși 120.000 de euro pe entitate, sumă brută, pentru piscicultură.
Ajutorul nu trebuie condiționat de prețurile de vânzare a producției sau de nivelul de producție. De asemenea, ajutorul poate fi acordat inclusiv prin dovada scăderii lichidității financiare a fermierului respectiv. Pot fi acordate și garanții temporare pentru credite aflate deja în derulare, sau pentru credite noi. Se vorbeşte despre faptul că viziunea este complet schimbată la Bruxelles. „Trebuie doar să cereți, orice veți solicita va fi aprobat, mai ales pentru agricultură” este mesajul transmis.
Poziţia fermierilor
Nevoile de hrană ale populației în această perioadă au crescut pe fondul pandemiei de COVID-19, inclusiv de modificarea obiceiurilor alimentare. De asemenea, o serie întreagă de circuite şi lanțuri de aprovizionare internaționale sunt afectate de pandemia de coronavirus.
Sunt afectate atât volumele importurilor unor produse agroalimentare, cât și ale inputurilor provenite din import și necesare în procesul de producție vegetală sau, în unele privințe, pe lanțul de aprovizionare cu alimente până la clientul final. De aceea susţinerea fermierilor români este vitală pentru asigurarea hranei.
Potrivit Clubului Fermierilor Români, în această perioadă, fermierii au inițiat sau se pregătesc să înceapă campania de însămânțare pentru culturile de primăvară, care se desfășoară pe circa 50% din terenul agricol din România. Inputurile necesare pentru campania de primăvară, precum semințe, îngrășăminte, fertilizanți, piese de schimb pentru utilajele agricole etc. sunt deja asigurate în mare parte pentru campania de primăvară, dar o parte este încă pe drum și trebuie să ajungă cu bine la destinație, pentru finalizarea campaniei de primăvară în bune condiții.
Dar transportul de mărfuri pe rutele internaționale este restricționat, fiind influențat de măsurile de prevenție și se desfășoară cu dificultate sau cu întârzieri. Din acest motiv, aprovizionarea fermelor vegetale și de animale este periclitată.
Mai mult, Clubul Fermierilor Români anticipează o altă potențială problemă majoră pentru fermierii români, și anume asigurarea necesarului de inputuri pentru campania agricolă de toamnă, care începe în lunile iunie-iulie, având în vedere că cele mai multe dintre ele sunt asigurate din import, din țările care au intrat în carantină.
Trimite articolul
Xsprijinul trebuie sa-l primeasca micii fermieri nu cei mari care plang toata ziua la televizor dar ei sunt putrezi de bogati, milionari, dar toata ziua se plang, mari smecheri.