Zece străzi din Oncea, făcând parte din aşa numita vatră veche a Oradiei, au fost dotate cu utilităţi şi asfaltate în contul unui contract de 5,2 milioane de lei cu TVA, încheiat de Primărie cu Selina. Acestea sunt Cimbrului, Drăgăşanilor, Frasinului, Grâului, Ioan Păun Pincio, Secarei, Siretului, Thomas Morus, Valea Drăganului şi Vişeului. Cu noul aspect pe care l-au căpătat după retragerea utilajelor, proprietăţile imobiliare din zonă – majoritatea covârşitoare case particulare, cunosc un salt în valoare. Lucrarea nu este recepţionată încă, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Împreună cu primarul Ilie Bolojan, vicele s-a întâlnit cu beneficiarii şi luni seara şi a mai stabilit o întrevedere pentru aseară, ca să vadă ce deficienţe îi semnalează rezidenţii înainte să facă recepţia lucrării.
Reclamaţii ad-hoc
Cu descinderea edilului în Oncea, acesta a primit câteva observaţii chiar de faţă cu presa. Un bătrânel de pe strada Drăgăşanilor s-a declarat mulţumit, în mare, cu noul aspect al străzilor dar a semnalat calitatea proastă a lucrării prestate pe trotuare: ce grosime şi ce calitatea poate avea stratul de asfalt dacă deja au ieşit buruienile prin el, s-a mirat omul. Mircea Mălan comentează că lucrare nu este recepţionată încă şi că are o garanţie de cinci ani.
Altă problemă semnalată de părintele a trei copii, proprietarul unei case în zonă este viteza cu care se circulă pe aceste străzi proaspăt asfaltate. „Cum se va face limitarea de viteză? Sunt unii care vin de pe Grâului şi intră încoace şi cu 120 de km/h, ori asta e periculos. La noi pe stradă sunt mulţi copii, câte trei sau patru aproape la fiecare casa, şi e pericol să-i lovească”, a reclamat părintele.
Vicele Mălan l-a anunţat că limita de viteză va fi stabilită la 30 km/h şi semnalizată ca atare, pe toate străduţele care intersectează strada Ion Bogdan, aceasta fiind singura pe care maxima admisă rămâne de 50km/h.
„Oncea este un cartier uitat de 70 de ani. Oamenii ne-au reclamat că la ploi torenţiale, curţile li se inundau din cauză că drumul, ridicat şi cu 50 de cm, acolo unde a fost pavat cu pietriş, nu drena apa”, spune Mălan, justificând alegerea celor zece străzi.
Acesta a mai punctat că locuitorii vor trebui să se mulţumească cu acestea, pentru că anul viitor demersul modernizator nu va continua, oricum nu în Oncea.
Direcţia Tehnică pregăteşte licitaţia pentru modernizarea a opt sau nouă străzi din aceeaşi aşa numită vatră veche, dar în Ioşia, în urma proiectului Aparegio.
Citiți principiile noastre de moderare aici!