Înscrierea proiectelor în actuala etapă a bugetării participative a debutat la începutul luniiai, iar orădenii au depus deja 10 inițiative.
Proiectele pot fi urmărite pe pagina activ.oradea.ro. Cele mai spectaculoase sunt, până acum, amenajarea Crișului pentru surfing, o machetă turistică a Oradiei dar și montarea de separatoare între benzile rutiere în anumite zone (inclusiv în sensurile giratorii Cazaban / Oneștilor, Gara Mare, Vlădeasa / Calea Aradului, sau în intersecțiile cu mai multe benzi pe sens – Sucevei / Armatei Romane etc, dar și în zone marcate cu linie continuă, ignorată frecvent – Calea 1 Mai, Episcopia etc.)
Alte propuneri se referă la stații de încărcare pentru mașinile electrice în cartiere, reabilitarea parcului din Ioșia – Lăpușului, sisteme de colectare subterană a deșeurilor menajere și selective, regenerare pe str. Gheorghe Doja etc.
Deși scopul declarat al bugetării participative este finanțarea de mici îmbunătățiri a vieții cotidiene din zonele de locuințe, o propunere depusă se referă la… sediul Consilului Județean Bihor. Inițiatorul propune „un proiect de economisire pentru încălzirea viitorului sediu al CJ. Cu o centrală ecoHornet de 55 KW, dacă nu ajung banii se poate lua de 35 KW”, cu bugetul estimat de 70.000 de lei.
Orădenii pot veni cu astfel de propuneri până la data de 19 iunie. Bugetul total este de 1.500.000 de lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Depunerea se face doar prin platforma online dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetățean putând depune oricâte proiecte dorește.
Selecția se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei. La campanie pot participa persoanele fizice care au domiciliul, reşedinţa, lucrează sau învață în Oradea şi care au împlinit vârsta de cel puţin 16 ani.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!