Magistratul a dispus arestarea în lipsă sub acuzațiile de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc ori complicitate la scoaterea din ţară a drogurilor de risc în cazul a 7 suspecți: Florin Paraschiv, Gheorghe Lăutaru, Gheorghe Dura, Manuel Denis Oros, Ioan Miron și Ionuț Alin Luță.
Alte trei persoane – Ioan Șovre, Dumitru Silviu Bolovan și Felicia Stoian – au fost reținute la sfârșitul săptămânii trecute. Toți cei 10 au cerut să fie puși fie în arest la domiciliu, fie sub control judiciar, dar instanța le-a respins solicitarea. În plus, judecătorul a constatat că procurorii DIICOT Oradea au renunțat să mai ceară trimiterea după gratii, în lipsă, a altei inculpate, Emilia Pătru.
Decizia judecătorului de drepturi și libertăți poate fi contestată în termen de 48 de ore.
6 milioane de comprimate, confiscate de anchetatori
Cei arestați acum se adaugă celorlalți 9 inculpați față de care a fost luată aceeași măsură în urmă cu 10 zile, printre care cei considerați coordonatori ai grupărilor: Emil Pătru, Claudiu Gheorghe Luță și Gheorghe Laolanti Căldăraru.
În arest au mai fost trimiși Eugen Trancă, Valentin Oros, Iulian Duțescu, Iosif Gheorghe Taraioș, zis „Crețu”, (toți din grupul lui Pătru), Ioan Trofin (din gruparea lui Gheorghe Luță) și Hercule Căldăraru, zis „Asu”, care este considerat membru al grupării lui Gheorghe Laolanti Căldăraru.
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon au relatat, pe 17 octombrie, procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Oradea au făcut 41 de percheziții în Bihor, Satu-Mare, Vâlcea, Iași, Gorj și Bucureşti, completate de descinderi în Serbia și Finlanda, pentru documentarea activității unor grupări formate din 37 de cetățeni români, implicate în trafic cu medicamente psihoactive. Este vorba despre produse care au în compoziție substanțe active precum alprazolam, clonazepam și diazepam, ce fac parte din categoria drogurilor de risc.
În cadrul anchetei începute în martie 2023, autoritățile judiciare au interceptat șapte transporturi, fiind capturate, în total, peste 6 milioane de comprimate de Ksalol, Rivotril şi Bensedin, în valoare de 12,5 milioane de euro.
Informațiile anchetatorilor au arătat că suspecții din România ar fi cumpărat comprimatele cu prețuri cuprinse între 4-5 lei pentru fiecare blister care conținea câte 15 comprimate. Ulterior, medicamentele erau vândute în Finlanda, Suedia și Norvegia la prețul de 1-2 euro pentru fiecare comprimat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!