Incendiile s-au iscat la Roșia, Subpiatră (comuna Țețchea), Lugașu de Jos, Urviș (comuna Șoimi), Haieu (comuna Sânmartin), Bălaia (comuna Tileagd), Oșorhei, Calea Mare (comuna Lăzăreni) și Tria (comuna Derna), ele necesitând ajutorul pompierilor.
Pentru localizarea și lichidarea incendiilor au acționat pompierii militari ai Secției Beiuș, Stației Aleșd, Gărzii 1 Mai, Detașamentului 1 Oradea și Detașamentului Marghita, precum și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Țețchea, Lăzăreni și Derna.
De la igienizare
Pompierii spun că, și de această dată, cauza probabilă de producere a acestor evenimente a fost utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.
Reprezentanții ISU Bihor își manifestă îngrijorarea față de pericolele ce le reprezintă aceste incendii, care pot pune viața oamenilor, a locuințelor lor și a bunurilor lor în pericol maxim:
„Subliniem, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pagube materiale în urma propagării acestora la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii etc. și, din nefericire, chiar cu victime umane, așa cum s-a întâmplat în urmă cu cinci luni, când doi adulți și un minor au fost răniți ca urmare a producerii unor astfel de evenimente în Oradea, Mierlău și Sacalasău, unul dintre adulți suferind arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corpului”.
Interzis!
Pompierii amintesc din nou că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se și respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
În plus, pompierii avertizează că e contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. La fel constituie și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
„Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor”, mai transmit pompierii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!