Nu este pentru prima dată când în această zonă au fost descoperite animale infestate. Conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa Alimentelor zona este „un rezervor natural de trichinela”.
Inspectorii sanitari veterinari ţin să le amintească bihorenilor de obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic. „Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie. Noi efectuăm în prezent controale atât în unităţile de procesare şi vânzare a cărnii, pieţe şi unităţi alimentare ”, a precizat Sorin Hodişan, directorul DSVSA Bihor.
Neîndeplinirea acestei obligaţii, de către proprietarii de animale, va fi sancţionată de inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2.000 de lei.
Examenul se execută de personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, precum şi de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din oraşele mari.
Program prelungit
Pentru ca toată lumea să poată efectua acest examen, programul de activitate al acestor circumscripţii a fost prelungit, lucrându-se zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 8:00 şi 16:00.
Trichineloza este o zoonoză de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne insuficient tratată termic, care conţine larve sau chist cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om, boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!