Campania „Români pentru Români”, iniţiată la debut de august şi derulată de asociaţia Bunul Samaritean Beiuş şi partenerii săi în beneficiul victimelor inundaţiilor din iulie, continuă. Situaţia sinistraţilor din Sud rămaşi fără locuinţe este delicată iar tensiunea din viaţa acestora în săptămânile trecute a fost la cote ridicate şi rămâne la fel în lunile ce urmează.
Adrian Ciorna, preşedintele asociaţiei beiuşene, a petrecut două zile de concediu săptămâna trecută, joi şi vineri, vizitând localităţi afectate şi interacţionând cu victimele ale căror locuinţe au fost fie distruse în totalitate, fie grav afectate. Turul ce a cuprins trei judeţe a inclus întâlniri cu autorităţile locale şi potenţiali sponsori. „Am fost impresionat de progresul amenajării râului Luncavăţ din Vaideeni şi a infrastructurii din cătunul de sub munte distrus de ape. Determinarea primarului Băluţă în identificarea şi achiziţionarea deja a terenului necesar zecilor de locuinţe de reconstruit este motivatoare pentru asociaţia noastră”, menţionează Adrian Ciorna.
Inundaţiile fulger din iulie 2014 au distrus 99 de case şi au avariat alte 1.163, în afară de alte sute inundate şi mii de anexe distruse sau deteriorate. Bunul Samaritean îşi propune să reconstruiască 10 case noi şi să repare capital alte 100. Costul aferent acestui proiect de intervenţie este de 370.000 euro.
Cazuri impresionante
Familia Ştulă din Valea Şchiaului, Argeş, are şapte membri. Aceştia locuiesc acum într-un container, câte doi pe o saltea. Au scăpat cu viaţă pe 29 iulie şi sunt gata să pună mâna să lucreze la viitoarea casă, băieţi şi fete. Mădălin este elev la Liceul Dacia din Piteşti iar Andreea lucrează deja la un magazin din sat. „Ar fi minunat să avem casa nouă gata pe Crăciun! Cea veche trebuie dărâmată. Este foarte greu în container”, spune Andreea. Mai jos, doamna Valica relatează: „Pe 29 iulie a venit apa şi a luat totul, casă, mobilier, frigider. Pe acesta nici nu l-am mai văzul la culoare. Am salvat televizorul, uite-l aicea”, relatează dânsa, printre sughiţuri. Are un frate cu handicap ce se afla în containerul din curte – adăpost temporar până la reconstruirea casei.
Vestea bună este că au fost deja identificate resurse financiare în valoare de 35.000 de euro. Este un start încurajator, iar aceşti bani, aproximativ 10% din bugetul proiectului, disponibili din 1 octombrie, sunt un cap de pod pe care mai este mult de construit în săptămânile ce vin.
Mutarea acestor familii în locuinţele nou construite ori reparate capital cât mai repede depinde de generozitatea publicului. „Am dori să nu cerem bani ori materiale dar casele nu se fac cu vizite la faţa locului ori cu expertiză sau vorbe bune. Lacrimile din ochii doamnei Valica, speranţa scânteind în ochii Andreei, inocenţa din ochii lui Romeo şi Ciprian – doi copii din cătunul Atârnaţi din Valea Luncavăţului ce sortau cu hărnicie vineri după amiază târziu afine pentru supravieţuirea familiei – mă fac să insist: e nevoie de implicare, de angajamente şi donaţii efectuate”, menţionează Adrian Ciorna. Sponsorizările pot fi făcute în contul IBAN RO83RNCB0034021802850001, deschis la BCR sucursala Beiuş, Bihor pe numele asociaţiei „Bunul Samaritean Beiuş”. Puteţi de asemenea dona materiale de construcţie şi cazarmament (paturi, saltele, lenjerie), electrocasnice care pot fi livrate şi preluate imediat la depozitul asociaţiei de unde vor fi distribuite organizat ulterior familiilor sinistrate pentr echiparea locuinţelor. Din afara României, donatorii pot folosi conturile IBAN RO56RNCB0034021802850002 – donaţii Euro sau IBAN RO56RNCB0034021802850009 – donaţii GBP. În funcţie de necesităţi, doritorii vor avea şi oportunităţi de voluntariat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!