Pilonul II de Pensii în România împlinește un deceniu de existență în țara noastră. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a prezentat bilanţul la zece ani de pensii administrate privat în ţara noastră.
Bilanţ la 10 ani
La sfârșitul lunii septembrie 2017 existau 7 milioane de participanți la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulată în conturile lor fiind de peste 38 miliarde de lei, iar câștigul total fiind de circa 7 miliarde de lei. Potrivit acelorași date, valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, în timp ce peste un milion de participanți au peste 10.000 de lei în cont. Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridică la 9,1%.
„Sistemul de pensii private obligatorii a devenit în cei zece ani de activitate un pilon de sprijin pentru o întreagă generație, un fapt extrem de important, dacă luăm în calcul evoluțiile îngrijorătoare din societatea noastră, precum îmbătrânirea accentuată a populației, migrația tinerilor și scăderea numărului de oameni activi. Mai mult, industria pensiilor Pilon II din România este una extrem de competitivă în Europa, oferind cele mai bune randamente reale, potrivit instituțiilor de specialitate. În al treilea rând, fondurile contributorilor se întorc în economia românească, generând activități economice, venituri pentru stat și noi locuri de muncă”, afirmă Iulius Postolache, președintele APAPR.
Așteptările de la pensie
Trei din patru români așteaptă o pensie de peste 500 de euro în momentul retragerii din viața activă, arată un studiu realizat pe platforma iVox, la solicitarea APAPR, despre atitudinea românilor față de sistemul de pensii, desfășurat în perioada 15-29 septembrie, la care au participat 1.827 de români, utilizatori de Internet, din mediul urban.
Deși trei sferturi dintre români își doresc o pensie peste pragul de 500 de euro, în prezent doar 1,03% dintre pensionari primesc la final de lună o pensie în valoarea de peste 500 de euro. Studiul recent mai arată că 35% din respondenți, adică mai bine de o treime, nu economisește deloc, în timp ce 36% din respondenți pun de o parte mai puțin de 300 de lei pe lună, adică puțin pete 50 de euro. Numai un sfert din respondenți a declarat că economisește peste 300 de lei pe lună. La întrebarea „Ce vă împiedică să faceți economii mai mari decât faceți deja?”, 70% din respondenți au afirmat că veniturile reduse, și doar circa 5% au declarat că au încredere în pensia pe care o vor primi de la stat și, astfel, nu consideră că vor avea nevoie de economii suplimentare.
„Pilonul II, în forma sa actuală, este singura formulă care poate oferi o speranță pentru milioane de români că vor ajunge la un nivel de pensie care să le asigure un trai bun”, este de părere Iulius Postolache.
Citiți principiile noastre de moderare aici!