Comunitatea din Girişu de Criş a marcat peste un deceniu de colaborare cu Insula Omului. Totul a început cu propunerea făcută de Ro-Man-Aid prin Marcel Morar, Rosa şi Douglas Drown. Spre deosebire de alte înfrăţiri, parteneriatul Isle of Man – Girişu de Criş a căpătat forme concrete dincolo de cele scriptice.
Ca semn al legăturii strânse între cele două comunităţi, la loc de cinste în biroul primarului Ioan Paşca, alături de steagul naţional stă simbolul caracteristic al insulei -Triskelion, similar cu simbolul Trinacria al Siciliei. Simbolul constă în trei picioare acoperite de armură, îndoite de la genunchi și dispuse la un unghi egal. Nu există o definiție oficială, fiecare instituție utilizând versiunea sa proprie, unele fiind orientate în sensul trigonometric, altele în sens antitrigonometric, unele având picioarele îndoite la 60° altele la 90°, existând și variante cu 120°.
De la lopată
„În 2004, când am venit în Primărie pot să spun că nu era nici lopată, nici mătură de nuiele. De la mătură şi de la lopată am început colaborarea cu prietenii noştri din Insula Man- Insula Omului”, îşi aminteşte şeful Primăriei Girişu de Criş.
Chiar dacă este un teritoriu restrâns- Insula Man care o lungime de 48 km și între 13 și 24 km lățime cu o suprafață de 572 km² are oamenii extrem de generoşi.Fie că e vorba de căminul cultural, grup social, sistem de alarmare în caz de incendii, ori de şcolile din Girişu de Criş, amprenetele locuitorilor din Insula man sunt peste tot. „Partenerii noştri au dotat toată remiză de pompieri. Am început cu o lopată, am continuat cu o autobasculantă 8×4, cu autogunoieră, buldoescavator, trei autospeciale pentru pompieri, microbus, tractor. Cu toate aceste donaţii de la prietenii noştri acum ne gospodărim”, spune primarul Ioan Paşca.
Întâlnire-surpriză
Colaborarea dintre Girişu de Criş şi Isle of Man a avut loc şi la nivel de comunităţi. 12 tineri de la Colegiul “King William”, din Insula Man, şi 40 din Girişu de Criş au jucat pe scena Teatrului de Stat din Oradea în „Hansel şi Gretel”, „Bubico”, „Five o`Clock” şi „Visul unei nopţi de vară”. Spectacolul, dublat de o conferinţă susţinută la Bucureşti, au marcat “Ziua limbilor europene ”. Pentru contribuţia concretă adusă la bunăstarea comunităţii din Girişu de Criş, premierul Insulei Man, James Anthony, a
fost numit cetăţean de onoare al comunei. Acum primarul de Girişu de Criş se pregăteşte ca în vara acestui an să onoreze invitaţia de fi prezent din nou pe Insula Omului. „Avem ce învăţa de la ei din toate punctele de vedere: al generozităţii, al organizării, al democraţiei până la urmă: Insula Man consideră că are cel mai vechi parlament cu o existență continuă. Tynwald s-a format în anul 979 . Adunarea ceremonială anuală de pe dealul Tynwald în iulie este considerată ziua națională a insulei. Principalul scop este citirea titlurilor acordate precum și o scurtă descriere a legilor adoptate în anul precedent”, povesteşte şeful Primăriei Girişu de Criş care a fost oaspete al oficialităţilor din Isle of Man. „Când am fost în vizită, am primit steagul celor din Caseltown. Acum mă pregătesc şi eu să duc steagul comunei. În timpul vizitei din Insula Man am avut şi o întâlnire surpriză: l-am cunoscut pe fiul bucătăresei Regelui Carol al II-lea. I-am dat o insignă de pompieri-era chiar ziua lui. Mi-a arătat o carte unde pe prima pagină avea însemnări ale regelui”, povesteşte primarul.
Promovează produsele tradiţionale
Primarul de Giriş nu a ratat nici o ocazie pentru a-şi face cunoscută comuna în străinătate, pentru a promova ceea ce înseamnă tradiţii. Poate şi aceasta este o explicaţie a faptului că în Girişu de Criş Rosa şi Douglas Drown din Insula Man locuiesc câteva luni pe an, în propria casă, un apartament achiziţionat chiar deasupra Primăriei. Un grec şi un austriac au, de-asemenea proprietăţi în comuna condusă de Ioan Paşca. „La fiecare ieşire în străinătate dorim să aflem cum au reuşit ei în anumite domenii. De exemplu, acestea este un vis mai vechi al meu să înfrumuseţez comuna. De la cei din Stinatz avem ce învăţa. Dar ei au şapte oameni angajaţi numai pentru înfrumuseţarea comunei. Noi nu avem nici unul. Am încercat să le arăt că şi noi avem lucruri cu care să ne mândrim: le-am dus produse tradiţionale. Primarul mi-a mulţumit din inimă, şi am fost mândru fiindcă am primit informaţia că astfel de mulţumiri sunt aduse doar în situaţii deosebite”, a povestit primarul Paşca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!