În noua clădire a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean din Oradea va exista, potrivit dr. Hadrian Borcea, medicul șef al UPU – SMURD Oradea, un spațiu de decontaminare.
,,Am constatat, anul trecut, făcând un inventar al substanțelor toxice că avem peste 10.000 de substanțe toxice utilizate în diverse intreprinderi. Un astfel de pacient contaminat intră în camera de decontaminare, direct de la ambulanță. Acesta este spălat (aici va exista un sistem de spălare cu dușuri). Practic, trece targa pe sub dușuri și este preluat în zona curată și de aici va fi dus într-un izolator”, a explicat dr. Hadrian Borcea.
Zona de intrare a ambulanțelor din noul UPU va fi acoperită, astfel încât pacientul nu va mai fi scos din ambulanță în ploaie, ninsoare sau vânt.
Zonă de resuscitare
O altă zonă creată în noul UPU este cea destinată resuscitării. Aceasta a fost mărită în baza necesităților.
,,Noi am pornim acum 13 ani cu o resuscitare cu două paturi, dar zi de zi aveam minimum trei. Și atunci am spus să creștem capacitate la șase pacienți critici. Sunt console speciale, motorizate, moderne”, a dezvăluit dr. Borcea.
Totodată, UPU de la Spitalul Județean din Oradea este primul din țară care va folosi protoxidul de azot sau așa-zisul gaz ilariant. În amestec cu alte gaze, acesta este folosit în anestezia chirurgicală.
,,Este o modalitate mult mai umană de a gestiona durerea pacienților. Adică, nu îi calmează durerea, dar îl face să nu o simtă. Pentru procedurile mai dureroase este mult mai simplu. Îi pui o mască pe față, nici nu trebuie să îi dai injecție și s-a rezolvat, în locul antialgicelor majore. De exemplu, dacă un pacient și-a luxat cotul și vreau să îi pun cotul la loc, îl țin 15 minute cu masca pe față, îi pun cotul la loc și după 15 minute poate să plece. În loc să îi dau o injecție, stă o oră înainte, stă o oră după. Este mult mai simplu. Și avem un sistem complet: e un compresor, undeva în zona tehnică care împinge până aici gazul. Așa e creat circuitul”, a explicat șeful UPU – SMURD.
Izolator
O altă noutate în UPU de la Spitalul Județean este izolatorul. Deși proiectul a fost gândit înaintea perioadei de izbucnire a pandemiei de Covid-19, dr. Borcea a anticipat, oarecum, necesitatea acestuia.
,,Pacientul care are o contaminare biologică de orice fel intră direct în izolator. Acolo este un filtru de trecere a pacientului de pe targa ambulanței, pe o targă specială. Aici (în zona izolatorului – n.r.) se îmbracă personalul cu echipamentele speciale, pe care le-ați văzut în ultima perioadă, și pacientul rămâne aici. Pacientul nu mai merge în spital de aici. De aici, va fi transferat și pacientul depistat cu Covid, către spitalul destinat tratării acestor pacienți. Un lucru interesant este că avem un sistem de presiune negativă. Acesta nu permite nici unui agent biologic prezent aici să iasă în afară, întotdeauna aerul intrând înăuntru generează acest lucru. Aici sunt uși etanșe, cu garnituri de cauciuc, geamul e etanșat. Există un compresor care trage aerul în permanență de aici”, a mai explicat dr. Hadrian Borcea.
Trimite articolul
XCe legatura are titlul articolului cu continutul acestuia? 10.000 substante toxice in titlu, si noua Unitate primiri Urgente?