[eadvert]
Aceasta este dorința lui Sebastian Văduva, profesor de Management și Business la Universitatea Emanuel din Oradea. Pentru a se ajunge aici, universitarul nu se bazează pe liceeni, care spune că sunt o cauză pierdută. Sebastian Văduva crede că speranța vine de la tinerii IT-ști din Diaspora și din Asia.
Afirmațiile au fost făcute cu ocazia prezentării Raportului industriei de IT din Oradea, conceput de Oradea Tech Hub (OTH), în colaborare cu Universitatea Emanuel.
Raportul conține 70 de pagini și se vrea o imagine a ecosistemului de tech orădean. Alin Mercheș, unul dintre membrii fondatori ai OTH, este de părere că trebuie mai multă implicare din partea tuturor factorilor care au legătură cu ecosistemul de tech.
„Colaborarea dintre companiile de tehnologie, profesioniștii IT, administrația publică, mediul academic și Oradea Tech Hub este soluția creșterii ecosistemului de tech din Oradea”, crede David Achim, directorul executiv al Make IT în Oradea.
Care este starea sistemului de tech din Bihor? Câți specialiști în domeniul IT sunt în județ? Ce se poate face pentru creșterea numărului de numărului de IT-ști din Bihor? Ce fac universitățile orădene pentru retenția studenților din domeniu? Ce soluții au companiile din județ pentru a nu le pleca specialiștii IT?
La toate aceste întrebări s-au căutat răspunsuri în cadrul unui eveniment organizat de Oradea Tech Hub (OTH), miercuri, 2 noiembrie 2022, în Cetatea Oradea.
Cu această ocazie a fost lansat și Raportul industriei de IT din Oradea, conceput de OTH în colaborare cu Universitatea Emanuel.
„Scopul Raportului este de a afla care este statusul ecosistemului local de tech, dar nu pentru a afla doar problemele care sunt în ecosistem și pentru a începe să ne autocompătimim că nu suntem la fel de buni ca alte orașe, ci pentru a oferi cadrul de a ne întâlni împreună și pentru a vedea ce putem face pentru a îmbunătăți lucrurile și pentru a trece la un alt nivel”, a precizat Naomi Pentie, directorul executiv al OTH.
Aceasta a adăugat că puterea unei comunități stă în colaborare nu în competiție și a invitat societățile de IT din Bihor să se implice în dezvoltarea ecosistemului de tech local.
Începuturi
Despre istoria ecosistemului de tech din Oradea a vorbit Alin Mercheș, unul dintre fondatorii OTH. „Începutul OTH este în urmă cu opt ani, când câțiva entuziaști am hotărât să dezvoltăm comunitatea de IT din Oradea. Am încercat să facem ceva pentru a dezvolta comunitatea de tech din Oradea”, și-a amintit Alin Mecheș.
IT-stul a informat și despre numărul de profesioniști IT pe care Bihorul îi are în prezent, comparativ cu alte orașe din țară. „În București, conform statisticilor, sunt 50.000 – 60.000 de profesioniști IT. În Cluj sunt 25.000. În Oradea – Bihor – sunt 2.000 de specialiști IT. Dintre aceștia, se implică voluntar în comunitate circa 100 – 120. De aici și explicația de ce se mișcă lucrurile așa de greu în Bihor. Cifrele acestea trebuie să vă dea de gândit de ce ste nevoie de atâta de mulți oameni alături de noi, alături de OTH. Hai să vedem cum puteam dezvolta comunitatea. Să facem un working space, să facem evenimente, să încurajăm startup-urile de produs, să facem lobby la autoritățile locale ca să sprijine segmentul IT”, a concluzionat specialistul IT.
Raportul IT
Ionică Hotea, conferențiar la Universitatea Emanuel, a prezentat, pe scurt, Raportul de 70 de pagini. Raportul este, de fapt, o imagine a industriei locale de tech, evidențiind, totodată, ceea ce trebuie îmbunătățit. Din circa 2.000 de entități, au răspuns raportului circa 200. 60% dintre companiile care au răspuns au o abordare de outsourcing sau dezvoltare de soft pentru alte companii, 20% care fac consultanță în IT și 20% care realizează produse în IT. Ca profil al companiilor și cifră de afaceri, circa 50% dintre companii au cifră de afaceri sub 100.000 de euro, un sfert au o cifră de afaceri între 100.000 – 1.000.000 de euro și circa un sfert, peste 1.000.000 de euro.
Raportul mai cuprinde informații despre cele mai utilizate limbaje de programare în Oradea și a limbajelor cu pontențial în atenția companiilor.
De asemenea, profilul angajatului IT din Oradea este evidențiat de Raportul OTH, precum și nivelul salariilor și beneficiilor.
„Cu un efort coordonat, cu implicarea tuturor stakeholderilor din industrie se poate îmbunătăți ecosistemul de tech din Oradea”, a emis Ionică Hotea, ca o concluzie a Rportului.
Panel de discuții
David Achim, directorul executiv al Make IT în Oradea, i-a provocat pe reprezentanții universităților și ai societăților orădene la un panel de discuții vizavi de viitorul ecosistemului de tech orădean.
A răspuns provocării: Sebastian Văduva – profesor de Business și Management la Universitatea Emanuel, Robert Gyorodi – profesor la Facultatea IETI de la Universitatea Oradea, Marius Pop – reprezentantul Băncii Transilvania și Mircea Bodog – de la Creatopy.
Una dintre întrebările la care au trebuit să răspundă cei patru s-a referit la satisfacția la locul de muncă a angajaților companiilor de tech din Oradea: Care este cauza satisfacției reduse și ce cred ei că ar trebui făcut pentru a crește această satisfacție?
„Va trebui să găsim acele lucruri care să ne facă speciali, și care se potrivesc cel mai bine mediuluiîn care noi suntem. Nu cred că rețetele care funcționează în Silicon Valley, funcționează cu aceleași rezultate și la Oradea. Una dintre soluțiile companiilor sunt pachetele personalizate în funție de nevoile omului”, este de părere Mircea Bodog.
Robert Gyorodi crede că ar fi interesant de comparat media angajaților mulțumiți și foarte mulțumiți cu alte orașe din România.
Sebastian Văduva a precizat că era o modă pentru orădeni, și încă mai este, ca tot ce vine de la Oradea să nu fie pe placul orădenilor. Și tot ce-i bun vine din altă parte. „Este și o chestiune obiectivă. Din nefericire, IT-ul orădean, doar recent a început să țină pasul cu restul țării. Mă refer la investiția în facilități. Încă cred că, companiile orădene nu înțeleg ce înseamnă managementul resurselor umane”, crede profesorul Universității Emanuel.
Ce este de făcut?
Cei patru au fost întrebați cum încearcă firmele de tech din și universitățile Oradea să-i atragă pe tineri.
Robert Gyorodi spune că ar trebui început de la liceu. „Din păcate, noi avem și vom avea o problemă din cauza personalului. Profesorii se pensionează și nu vom putea să susținem acel număr de studenți”, a declarat profesorul de la UO.
Sebastian Văduva a fost foarte tranșant cu răspunsul la această întrebare. „Părerea mea este că e o pierdere de vreme cu liceenii din Oradea. Am încercat de foarte multe ori. Cred că e o carte pierdantă. Cred că vom avea rezultate mult mai bune dacă aducem tineri din diaspora. Să ferească Dumnezeu ca în 10 ani să aveam în Oradea doar 3.000 de programatori. Părerea mea este că trebuie să ajungem la 5.000 de programatori în maxim doi ani. Nu vom reuși dacă încercăm să-i convingem pe liceeni să rămână aici. O altă pistă sunt asiaticii”, crede Sebastian Văduva.
Acesta este de părere că Oradea trebuie să ajungă la 10.000 de programatori, cu salarii nete de 5.000 de euro, în următorii 10 ani.
David Achim a subliniat că există cinci factori care ar putea duce la creșterea ecosistemului de tech din Oradea: companiile, profesioniștii IT administrația publică, mediul academic și Oradea Tech Hub. „Colaborarea între acești cinci factori este soluția creșterii ecosistemul de tech din Oradea”, conchide David Achim.
Trimite articolul
XUnii angajatori din domeniul IT, care angajeazã programatori le cer acestora şi permis de conducere auto.