De curând a fost adoptată Legea Muntelui. Astfel, un miliard de euro este alocat pentru noi subvenții, noi ajutoare și noi facilități fiscale de care vor beneficia crescătorii de animale, tinerii fermieri din zona montană. Potrivit Legii Muntelui, crescătorii vor primi bani pentru cumpărarea de animale, pentru construcția de adăposturi pentru animale, iar tinerii fermieri vor fi scutiți de impozitul agricol.
Prin Legea Muntelui, statul român acordă subvenții pentru investiții de capital, credite bancare, bonificații la dobânzile bancare, credite bancare preferențiale, dobânzi reduse, pentru dezvoltarea fermelor și/sau a exploatațiilor agricole din zona montană. La nivel teritorial, se constituie Centre teritoriale de reproducție și selecție a animalelor pentru rumegătoare, care vor desfășura programe de selecție și adaptabilitate la condițiile zonei montane.
Subvenţii
Legea Muntelui aduce noi subvenții și ajutoare pentru fermierii români, dar și facilități fiscale importante. Printre acestea se numără sprijinirea financiară și materială pentru constituirea și dezvoltarea formelor asociative în zona montană a producătorilor și procesatorilor agricoli, în vederea comercializării produselor cu impact semnificativ din punct de vedere economic, social și de mediu, sprijinirea financiară și materială a asociațiilor de producători pentru a avea acces pe piețe, în vederea promovării și desfacerii produselor montane, pentru valorificara superioară a acestora, în interesul prioritar al producătorilor agricoli.
Vor fi sprijinite investiţiile integrate în scopul dezvoltării, modernizării și rentabilizării exploatațiilor agricole, adăposturi pentru animale, achiziționarea de utilaje și echipamente de lucru, înființării și dezvoltării de cooperative agricole, în vederea promovării și valorificării produselor montane, precum şi achizițiile animalelor de rase productive care se adaptează ușor condițiilor existente, climă, pantă, altitudine, substrat geologic, în zona montană, înregistrate în Registrul Genealogic etc.
Prin aceeași lege, statul român acordă despăgubiri cu celeritate pentru fermierii – și nu numai – care au suferit în urma pagubelor cauzate de animalele sălbatice prin distrugerea culturilor agricole și/sau a efectivelor de animale.
De asemenea, sunt acordate compensații populației pentru instalarea unor sisteme eficiente de prevenire a pagubelor cauzate de sălbăticiuni. Deținătorii de animale au obligația de a respecta sezoanele tradiționale de pășunat, atât din punct de vedere ecologic, cât și economic.
Legea Muntelui acordă sprijin financiar și activităților non-agricole: turistice, agroturistice, ecoturistice, meșteșugărești și altor activități tradiționale specifice zonei montane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!