Conluzia campaniei de informare și testare gratuită pentru boala celiacă este că: 1 din 100 de români testați, suferă de boală celiacă.
870 testări
Caravana a fost organizată de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG), cu sprijinul Kaufland România și din rezultate reiese că 870 de persoane au fost testate pe loc, 9 cazuri fiind direcționate spre investigații suplimentare.
Într-un traseu de 2800 de km parcurși în țară, peste 1.500 de pacienți din 10 orașe din România (inclusiv de la Oradea) cu afecțiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discuții, prezentări și testări.
Și curs pentru medici
Caravana a oferit și un program de pregătire a medicilor pentru boală celiacă, prin care 370 de medici au participat la sesiunile de formare profesională, pentru perfecționare în diagnosticarea corectă a afecțiunilor induse de intoleranța la gluten.
Cursul a fost acreditat de Colegiul Medicilor, și susținut de Centrul de Management pentru Boala Celiacă de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.
Boala celiacă poate debuta oricând
Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic și poate debuta la orice vârstă fiind declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară), xare poate, la persoanele intolerante, să creeze leziuni la nivelul intestinului subțire, provoncând instalarea malabsorbției.
Boala celiacă e greu de diagnosticat și are simptome diverse (tulburări digestive de orice fel, anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică etc), confundabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!