Pentru prima dată dizlocată din Piaţa Unirii din cauza lucrărilor, sărbătoarea zilei de 1 Decembrie a reunit, marți, în Parcul 1 Decembrie şi în Centrul Civic, o mulţime impresionantă de orădeni. Spaţiul cu mai vast decât cel din Centru a fost plin ochi, atât pe durata manifestărilor oficiale de la Statuia Ostaşului Român cât şi la parada de pe traseul megagiraţie – Catedrala Ortodoxă – strada Sucevei.
Ca pe muţeşte
Pe cât de interesaţi şi entuziaşti au fost orădenii, pe atât de proastă a fost organizarea, mai exact sonorizarea. Reglajele proaste ale microfoanelor sau acustica perimetrului au făcut ca majoritatea publicului să asiste la serviciul religios, la cuvântări şi la scurtul recital muzical fără să înţeleagă despre ce a fost vorba. „Aud eu ceva, dar de înţeles, nu pricep nimic”, ne-a spus un consilier local PSD, confirmând mirarea şi nemulţumirea generală.
Lumea a îndurat stoic, fără vocalize şi fără să părăsească perimetrul, până la final, când s-a mutat de-a lungul străzii din Centrul Civic, pentru parada mecanizată.
Emoţie
Problema nu i-a afectat pe cei din faţa statuii, oficialităţi, cadre militare, episcopii ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic, Virgil Bercea, cu alaiurile de prelaţi. În rândul oficialităţilor au putut fi văzuţi prefectul Claudiu Pop – gazda evenimentului, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Ionel Avrigeanu şi Kiss Alexandru, viceprimarul Mircea Mălan, senatorul Gavrilă Ghilea, deputaţii liberali Florica Cherecheş, Lucia Varga şi Ioan Cupşa, precum şi şefi ai instituţiilor descentralizate. După intonarea imnului a ajuns şi primarul Ilie Bolojan, reţinut de treburi ale oraşului, după cum singur ne-a declarat.
Intonarea imnului a oferit unul dintre cele mai emoţionante momente ale zilei – îmbrăcat în costum popular, David Sotiuţ, elev de şcoală generală, a intonat singur întregul imn, cu forţă şi emoţie sinceră.
A urmat slujba, din care doar frânturi de rugăciune au răzbit până pe treptele laterale ale statuii.
Tot mai mulţi
A luat cuvântul istoricul Viorel Faur, care a observat şi lăudat mulţimea adunată. A vorbit mai puţin despre aniversarea a 97 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca moment decisiv în istoria țării noastre sau de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. A rememorat modul în care 1 Decembrie a devenit, în 1990, Ziua Naţională a României postdecembriste.
I-a urmat la microfon prefectul Pop: „Ziua de 1 Decembrie 2015 înmănunchează speranțele tuturor la unison, e ziua în care toți românii își onorează țara. Actul istoric săvârșit la Alba Iulia ne obligă să privim cu mare responsabilitate moștenirea istorică”.
Claudiu Pop a apelat la un citat din Nicolae Iorga: „Statul român, întregit în forma lui de astăzi, trebuie preţuit ca unul dintre cele mai statornice, având temeiuri adânci şi nezguduite în alcătuirea geografică a pământului strămoşesc, în firea poporului român şi în trăinicia lui nepilduită, în legăturile lui sufleteşti întărite prin unitatea aceluiaşi grai, aceleiaşi credinţe, aceloraşi datini şi obiceiuri, în asemănarea nedezminţită a întocmirilor şi aşezămintelor moştenite din bătrâni şi, mai presus de toate, în puterea morală a conştiinţei naţionale, fără de care ar fi şubrede şi nesigure toate celelalte temeiuri”.
Excelenţă în uniformă
Ca în alţi ani, prefectul a oferit câte o diplomă de excelenţă şi câte un drapel mai multor şefi de instituţii. Nu a mai mers, ca înainte, pe desemnarea unor persoane care să se fi remarcat în ultimul an. Astfel, au primit dipome şi drapele generalul de brigadă Ioan Baş, şeful Inspectoratului de Urgenţă, comisarul şef de poliţie Marin Bodnar, şeful Inspectoratului Teritorial de Poliţie de Frontieră, colonelul Ioan Huluban, şef al Jandarmeriei, colonelul Grigore Morar, fost comandant de Garnizoană, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Judeţene Bihor, colonelul Eduard Simion, directorul Centrului de Excelenţă NATO, comisarul Ovidiu Stanciu, şeful Şcolii de Poliţie de Frontieră Avram Iancu şi Corul Gen. Traian Moşoiu.
Aceştia din urmă au oferit tardiţionalul recital de muzică militară, urmat de depunerile de coroane. S-au auzit aplauze timide când echipa Primăriei şi-a depus coroana şi unele susţinute când personalul Ambulanţei a urcat la poalele statuii.
Interes major
Penultima propunere a organizatorilor, defilarea cu tehnică mecanizată, a fost cel mai aşeptat moment al zilei de ieri. Spre 15.000 de oameni s-au înşirat din mega-giraţie până spre Piaţa Cetate, umplând Centrul Civic, unde a fost şi cea mai mare concentraţie de privitori. Din nou s-a făcut simţit viciul de organizare – din cauza sonorizării proaste, o bună parte a participanţilor nu au auzit prezentarea trupelor din coloană. Cu sau fără explicaţii, oamenii s-au bucurat şi au aplaudat, cei mai încântaţi au fost cei mici.
Cel mai bine primiţi au fost poliţiştii cu lunetişti, Salvamontul, Pompierii sau Ambulanţa.
Cum promitea şi programul, serbarea naţională s-a încheiat cu o masă caldă – fasole cu ciolan pentru cei care au avut răbdare să stea la coadă până să ajungă una dintre cele 2.700 de porţii oferite de Popotă şi de Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!