După austeritatea anilor de pandemie, orădenii și-au regăsit gustul pentru evenimente publice și pentru a se întâlni unii cu alții în auspicii fericite.
De o prezență masivă s-au bucurat, anul acesta, evenimentul dedicat Marii Uniri, în ciuda programului extrem de modest propus de autorități.
Cei mai entuziaști s-au îmbrăcat în port popular, și-au adus steaguri, iar copiii și-au desenat inimi tricolore pe obraji.
Salutul oficialităților
Programul a început cu salutul persoanei oficiale, prefectul Dumitru Țiplea a primit onorul militar, după care și-a ocupat locul în rândul oficialităților. Din partea Prefecturii Bihor a participat și subprefectul Emilian Pavel. Consiliul Județean Bihor a fost reprezentat la nivelul vicepreședinților – Mircea Mălan și Călin Gal, din partea primăriei Oradea a participat edilul șef Florin Birta și cei doi viceprimari – Antonia Nica și Dragoș Marcel, alături de parlamentari ai puterii și opoziției, precum Ioan Mang, Ioan Cupșa, Arina Moș, Adrian Hatos și alții. Bisericile și cultele din Oradea au fost prezente și ele, reprezentate de episcopul, Sofronie, Virgil Bercea, precum și lideri ai comunităților evreiești.
Conform uzanțelor, festivitățile au debutat cu un serviciu religios oficiat de episcopul Sofronie. Un moment deosebit a fost intonarea rugăciunii Tatăl nostru, de corul de preoți, cărora li s-au alăturat și credincioșii din piață.
„Să fim mândri că suntem români!”
Prefectul a citit mesajul primului ministru de Ziua Națională.
„Să fim mândri că suntem români cred că poate reprezenta un obiectiv de suflet al tuturor și putem reuși acest lucru susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală. Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”, e îndemnul său către orădeni.
Istoricul Sorin Șipoș a evocat semnificația zilei de 1 Decembrie, într-o cuvântare argumentativă. Corul Episcopiei Ortodoxe a oferit un scurt recital, primit cu aplauze, după care a urmat ceremonialul depunerii de coroane, iar mulțimea s-a îndreptat spre corturile militare, ademenită de mirosul de mâncare gătită la cazan. Nu înainte de a saluta cu aplauze defilarea puținelor unități militare prezente pe platou.
[eadvert]
Trimite articolul
XCe gunoi poate fi Bolojan cand e vorba de oameni nu vine. Doar betonul conteaza