Universitatea din Oradea pune la dispoziția absolvenților de liceu 1.885 de locuri la licență, bugetate de statul român. Dintre acestea, 85 sunt dedicate românilor de pretutindeni, iar diferența de până la 1.800 revine absolvenților de licee din Uniunea Europeană, inclusiv din România.
840 de locuri bugetate vor fi puse la dispoziția absolvenților de studii superioare pentru cei care vor să urmeze programele de masterat (din care 30 sunt aferente românilor de pretutindeni, iar restul de 810 sunt pentru cetățenii Uniunii Europene, inclusiv din România). La doctorat, există 23 de locuri bugetate, din care două sunt aferente românilor de pretutindeni.
Cifra de școlarizare a crescut față de anul trecut, când Universitatea din Oradea a primit 1.700 de locuri bugetate la licență, 800 la masterat și 21 la doctorat. 3.104 studenți au fost admiși anul trecut la licență la UO pe cele 1.700 de locuri de atunci.
,, Avem cea mai mare cifră de şcolarizare, de când sunt eu rector la Universitatea din Oradea”, a declarat rectorul Constantin Bungău.
Universitatea din Oradea organizează admitere pentru 102 programe de licență și 66 de programe de masterat.
Totodată, 23 de locuri bugetate sunt pentru cele 18 domenii de doctorat pentru care se va organiza admitere în acest an.
Capacitate crescută
,,Având în vedere că au crescut capacitățile de școlarizare de la 50 la 75 de locuri, la Informatică, facultatea și-a schimbat denumirea. Aceasta va funcționa cu denumirea de Facultatea de Informatică și Științe (fosta Facultate de Științe), începând cu luna octombrie a acestui an”, a anunțat rectorul Constantin Bungău.
Potrivit acestuia, cifra de școlarizare a crescut și la alte specializări unde există concurență. De pildă, la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, la specializarea Kinetoterapie și Motricitate specială, capacitatea de școlarizare a crescut de la 80 la 90 de locuri, la Asistență Medicală Generală cifra de școlarizare a crescut de la 50 la 75 de locuri, iar la Fizică Medicală, de la 40 la 50 de locuri.
Universitatea orădeană organizează admitere pentru șapte programe de studii de licență și masterat în limba engleză (Medicină, Afaceri Internaționale, Geografia Turismului, Relații Internaționale și Studii Europene, Kinetoterapie și Motricitate specială, Fizică Medicală, Administrarea Afacerilor).
Taxe mai mari
Pe lângă locurile bugetate, Universitatea din Oradea scoate la concurs și locuri cu taxă, proporțional cu capacitatea de școlarizare pe care o are la respectivele programe de studii.
,,Știm clar că la anumite programe de studii avem o capacitate de studii mai mare față dorința celor care aplică la Universitatea din Oradea. În situația în care s-ar ocupa toate locurile bugetate, aceasta ar fi de 5.782 de locuri la licență. Din acest punct de vedere clasăm în primele trei universități din România ca și capacitate totală de școlarizare – conform unor analize făcute de ARACIS. La masterat, capacitatea totală de școlarizare este de aproximativ 3.304 locuri”, a declarat rectorul Bungău.
Absolvenții unităților de învățământ din mediul rural sunt privilegiați. Astfel, cineva care termină liceul situat în mediul rural și este admis la Universitatea din Oradea, are asigurat locul bugetat indiferent de medie, pe durata întregului ciclu de școlarizare.
Și taxele de școlarizare au crescut. Astfel, taxa de școlarizare va începe de la 3.000 de lei din anul universitar 2019-2020. Taxele de admitere au rămas neschimbate: taxa de înscriere este de 150 de lei, iar cea de înmatriculare este de 100 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!