Organele fiscale de executare din cadrul Direcţiei Economice din Primăria Oradea au transmis la finele lunii trecute un număr de 1.329 de procese verbale de contravenţii în valoare de 308.523 lei, către 35 de institutii din judeţ sau chiar din afara judeţului. Procese verbale au fost transmise în vederea acţionării în justiţie a persoanelor contraveniente, conform articolului 9 alin 3, 4 şi 5 din O.G nr. 2/2001 actualizată.
„În judeţul Bihor cele mai multe amenzi au fost restituite Inspectoratului Judeţean de Poliţie, respectiv 874 de procese verbale în valoare de 32.809 lei. Alte 346 de procese verbale în valoare de 167.040 au fost restituite Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie”, mai transmite Biroul de Presă municipal.
Normele legale prevăd citarea în instanţă a persoanelor cu amenzi neexecutate, punerea în vedere a achitării contravalorii amenzilor într-un termen de 30 de zile – în caz contrar persoanele urmând a fi obligate la muncă în folosul comunităţii.
„Prin aceste măsuri se urmăreşte atingerea scopului principal al aplicării unei sancţiuni contravenţionale. Şi anume, să descurajeze contravenientul să comită fapte similare, pe viitor”, se arată în finalul informării municipale.
Câştigate 100% în instanţă
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Bihor, Alina Dinu, ne-a confirmat că IPJ face toate demersurile care îi revin pentru a descuraja pe cei care comit repetat abateri rutiere cu risc ridicat de provocare a unor accidente sau alte abateri de natură anti-socială.
„Serviciul Juridic al IPJ Bihor a intentat acţiuni în instanţă în toate cazurile în care i-au fost returnate amenzi neachitate. Şi în toate aceste cazuri, completele de judecată au dat curs solicitărilor IPJ Bihor obligând contravenienţii reclamaţi la muncă în folosul comunităţii”, ne-a declarat inspector principal de poliţie Alina Dinu.
La rândul său, şi ofiţerul de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Bihor, căpitan Ioan Bogdan, ne-a informat că juriştii acestei instituţii au înaintat instanţei, anul trecut, 20 de cazuri cu propunere de munca în folosul comunităţii. „Zece dosare au fost soluţionate conform solicitării noastre iar zece sunt încă pe rol. Toate cazurile au fost din judeţ, poate şi pentru că persoanele amendate pentru prostitutie în zona Şoselei de Centurăsau pe Calea Borşului au domiciliul în afara Oradiei. Avem acţiuni pentru persoane din Vadu Crişului, Şuncuiuş şi alte localităţi, amendate pentru cerşetorie, prostituţie sau alte abateri”, a precizat căpitanul de jandarmi Ioan Bogdan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!