Nume grele ale sportului românesc şi ale şefilor săi au fost marti prezente la Universitate, cu prilejul vizitei făcute de preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Jacques Rogge. Preşedintele COSR, Octavian Morariu, secretarul general Ioan Dobrescu, preşedintele FIJ, Marius Vizer, Doina Melinte, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi Sport, campioana olimpică Alina Dumitru, chestorul Marcel Popescu, secretar al ANTS, au fost doar câţiva din conducătorii mişcării sportive româneşti care au ţinut să fie prezenţi la festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa de către UO, preşedintelui CIO, Jacques Rogge. A fost cel de-al 21-lea astfel de titlu primit de către Jacques Rogge.
„Suntem onoraţi că ne-aţi acceptat invitaţia de a primi această distincţie”, a afirmat Octavian Bâc, decanul FEFS al UO, căruia i-a sunat telefonul mobil în timp ce citea Laudatio. Personalitate marcantă a sportului mondial şi a medicinei sportive, Jacques Rogge a participat la trei ediţii ale JO, la Ciudad de Mexico (1968), München (1972) şi Montreal (1976), la yachting. A fost de asemenea component al echipei naţionale de rugby a Belgiei.
A inaugurat CTSCO
În continuarea vizitei, preşedintele CIO a tăiat panglica inaugurală a Centrului Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice (CTSCO) din cadrul noii Biblioteci universitare a UO. Pe unul din pereţii centrului se află portretele celor opt preşedinţi ai CIO de-a lungul istoriei mişcării olimpice. Oaspetele a studiat apoi fotografiile celor mai marcanţi campioni olimpici români, remarcând poza Liei Manoliu, fost preşedinte al COR, participantă la şase ediţii ale JO.
Jacques Rogge, Marius Vizer, Herman Van Coppenolle, colaborator al preşedintelui CIO şi Octavian Morariu au semnat apoi în cartea de onoare a UO. Aceştia au răspuns apoi întrebărilor presei în cadrul unei scurte conferinţe de presă. Întrebat dacă consideră că România va putea avea în viitorul apropiat un membru în CIO, în locul regretatului Alexandru Şiperco, Jacques Rogge a dat un răspuns evaziv.
„Fiecare ţară îşi doreşte să aibă un membru în Comitetul Internaţional Olimpic. România a fost întotdeauna o componentă marcantă a mişcării olimpice, a dat nenumăraţi campioni olimpici şi merită din plin să aibă un astfel de membru în conducerea Comitetului. Nu pot însă să dau o dată exactă pentru când se va produce acest eveniment”, a spus Rogge.
Citiți principiile noastre de moderare aici!