Oamenii încearcă să-şi facă vocile auzite de ani de zile. Miza discuţiilor pe care ei le au cu Primăria este construcţia unuişanţ. Care ar urma să capteze apa care acum le inundă casele şi gospodăriile. „De ani de zile am sesizat această problemă. În 28 iunie 2009, chiar am depus un dosar şi imagini foto cu dezastrul din gospodării. Am depus chiar şi un tabel nominal cu oamenii care solicitau săparea unui şanţ bilateral. Nu mi-aţi răspuns. Verbal aţi făcut afirmaţia că un anume locatar al uliţei nu ar fi de acord, fără ca acesta să ţină cont de necesităţile majorităţii, se arată într-un referat pe care Viorica Tranulis, una dintre localnicele care are gospodăria pe uliţa din Groşi, l-a înaintat către Primărie. Viorica Tranulis a făcut acelaşi demers şi în 2007 sesizând Primăria Auşeu că „apele menajere şi reziduale de la grajduri se deversează în stradă, urmându-şi cursul în casa mea, de-a lungul curţii şi livezii de pomi unde deja au fost afectaţi prunii şi perii care s-au uscat deja. Pe timp de vară, din cauza umezelii, ţânţarii roiesc în jurul şanţului. Casa are igrasie, care uneori se ridică până la nivelul geamurilor. Urmele de umezeală se pot vedea şi pe timp de secetă.
Pagube sute de milioane
Viorica Tranulis spune că a cerut unui expert să evalueze gradul de deteriorare al gospodăriei de pe urma scurgerii apelor menajere şi reziduale şi acestea au fost estimate la 250 milioane lei vechi. Localnica se gândeşte chiar că ar putea trage la răspundere Primăria pentru pagubele produse. La fel se gândesc să procedeze şi alţi localnici care nu îşi pot folosi nici fântânile din această cauză. „Noi trebuie să cumpărăm apă pentru gospodărie. Avem fântâni construite de peste 50 de ani, dar acum nu le mai putem folosi din cauza apelor care vin de la vecini. Ne punem sănătatea şi viaţa în pericol în aceste condiţii, spun oamenii. Un alt localnic s-a arătat dispus să sape şi să cimenteze singur şanţul. „ Pentru asta, nu am plătit impozit nici anul trecut, nici anul asta. O să-l fac eu şanţul din pensia de 7 milioane. Şi Garda de Mediu confirmă cele reclamate de localnici. „Locuinţele din partea opusă a străzii nu deţin amenajate bazine vidanjabile pentru colectarea apelor uzate. Acestea se scurg urmând panta naturală a terenului spre rigola stradală. Deţinătorii de animale nu au amenajate platforme de depozitare a gunoiului de grad cu colectarea scurgerilor într-un bazin etanş conform codului de bune practici agricole. Totodată, garda de mediu constată şi faptul că „strada pe care locuiţi a fost asfaltată recent fără a se asigura un sistem de rigole de colectare a apelor pluviale pe această stradă şi dirijarea acestora către un emisar. „ De fapt acesta este şi contextul care a reaprins spiritele pe uliţa din Groşi. Apariţia unor utilaje care ar urma să facă lucrări pe uliţă, să ridice drumul. Oamenii consideră că acum ori niciodată este momentul să se sape şi şanţul mult dorit. Lucrările se derulează însă şi de această dată fără un proiect tehnic. Lucru confirmat atât de şeful de şantier, cât şi de primarul Nicolae Botici. „nu avem proiect tehnic fiindcă acesta ne mai costa 100 de milioane, spune primarul. Care nu poate să ofere însă nici o cifră atunci când este întrebat de valoarea investiţiei.
Garda, ignorată
Cu prilejul controlului Gărzii Financiare la Auşeu, comisarii au stabilit clar ce lucrări trebuie realizate şi au stabilit şi termene ferme. Care au expirat în urmă cu trei ani. „Primăria comunei Auşeu va transmite o somaţie cu termen 20.05.2007 pentru realizarea bazinelor vidanjabile pentru colectarea apelor uzate şi sistarea evacuării acestora în rigole deschise. Primăria va transmite tuturor deţinătorilor de animale obligativitatea realizării unor platforme amenajate pentru depozitarea gunoiului de grajd, cu colectarea scurgerilor într-un bazin etanş. Primăria comunei Auşeu va realiza lucrările necesare asigurării unei pante uniforme de scurgere a rigolei pluviale aferentă drumului modernizat şi închiderea breşei din rigola pluvială-termen: 30.05.2007. Recomandările Gărzii de Mediu au fost ignorate de Primărie. Fiindcă urmau alegeri nimeni nu a primit somaţie. Primarul Nicolae Botici spune că a dat avertismente verbale şi că va da şi amenzi. Cu prilejul deplasării echipei J.b. www.bihon.ro în comună, la începutul acestei săptămâni, primarul a promis că va readuce, chiar în acea zi, în discuţia consilierilor locali problema şanţului bilateral din Groşi.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!