Volumul cuprinde poezii scrise de mereu surprinzătorul Virgil Teodorescu Capriş în ultimii 20 de ani. Între paginile cărţii, cu titlul ce duce mai degrabă la ideea de colecţie de eseuri, îşi regăsesc trăirile atât oamenii politici: „stăpînitori ce treceţi prin prafuri rostul lumii”, dar şi copiii, în poezii precum Mariei, Odă unui cîine vagabond, Convorbire cu Urechilă Făt-Fricos, Motănelul, Valea Minunată. „Între dragoste şi politeic” este cel de-VIII-lea volum semnat Virgil Teodorescu Capriş.
Mărturisiri
Cartea a fost lansată în prezenţa unui grup de prieteni şi oameni de cultură, marţi seara, la restaurantul Taifas. „Simplitatea, sinceritatea, lipsa de emfază din poeziile lui Virgil Teoderescu Capriş sar în ochi, textul este adânc şi simplu”, spune poetul Ioan Moldovan. „Între dragoste şi politeic” este mai degrabă o mărturisire a poetului şi seamănă cu un gest „pe care îl faci mai degrabă în faţa duhovnicului”, gest la care cititorii lui Virgil Teodorescu Capriş au privilegiul de a participa în mod direct. Poetul are o bogată experienţă de viaţă atât în mediul de afaceri, cât şi în cel politic, „are zone de suferinţă, zone ale tututor sentimentelor”, dar în ciuda zbuciumului cotidian nu a uitat niciodată să fie copil. Virgil Teodorescu Capriş poate fi sarcastic, dar câteva pagini mai încolo poţi să descoperi poetul „îmblânzit, revenind din mânia specifică poeţilor la iubirea aproapelui, la preţuirea folclorului şi a mitului”. La lansare, poetul a mărturisit că poezia i-a dat prilejul să transmită mesaje pe care mulţi s-ar bloca să le audă, chiar dacă trăim într-o lume liberă, mesaje precum: „Trăiască Ţara, Garda, Căpitanul!”.
Cartea a apărut la Editura Treira, iar editorul a mărturisit că atunci când a citit cartea a avut senzaţia că „cineva cu har mi-a făcut un dar, îmi pune gândurile într-o cărticică”. „Între dragoste şi politeic” se află în chioşchiurile Rodipet şi în rafturile Librăriei Humanitas.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!