Mai nou, nu e şedinţă de Consiliu Judeţean fără o surpriză neplăcută pentru preşedintele Radu Ţîrle. Prin vocea lui Ionel Avrigeanu, grupul de consilieri PDL a cerut înfiinţarea unei comisii cu scopul urmăririi felului în care preşedintele RaduŢîrle duce la îndeplinire hotărârile luate în plenul CJ Bihor. Comisia respectivă are şi rolul de a monitoriza felul în care Executivul CJ manageriază instituţia. Totul a plecat de la faptul că, deşi în şedinţa ordinară din ianuarie consilierii judeţeni au hotărât amânarea formării unei echipe ce urma să gestioneze bani europeni, urmând ca aceasta să fie pusă pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Preşedintele Ţîrle nu a mai pus această hotărâre pe ordinea de zi, în ciuda celor decise în ianuarie!
Ca urmare, s-a hotărât adăugarea unui articol la proiectul de hotărâre privind aprobarea unor comisii pentru soluţionarea contestaţiilor privind evaluarea managerilor instituţiilor de cultură. Prin acest nou articol s-a înfiinţat comisia ce va monitoriza modul de lucru al lui Ţîrle, formată din câte un reprezentant al PNL, PDL şi PSD şi doi reprezentanţi UDMR. Comisia a fost aprobată în unanimitate.
La şedinţa CJ din ianuarie, înfiinţarea unei Unităţi de Implementare a Proiectelor (UIP) – care va gestiona proiecte de mediu în valoare de 35 de milioane de euro, bani europeni – năştea un nou front de luptă între Ţîrle şi coaliţia PNL-UDMR. Capul administraţiei judeţene ţinea să-i numească el pe cei care vor lucra la UIP, în timp ce adversarii săi din Consiliu vroiau fix invers!
Vicepreşedintele Kiss a propus atunci amânarea luării unei decizii până la şedinţa ordinară de vineri. Radu Ţîrle nu a mai pus însă problema pe ordinea de zi, această manevră a preşedintelui fiind depistată şi anihilată rapid de ConsiliulJudeţean. Toate partidele au achiesat la iniţiativa consilierilor PDL, de a forma o comisie trans-partinică cu obiectivul monitorizării activităţii Executivului şi a modului în care acesta duce la îndeplinire ceea ce hotărăsc aleşii judeţeni.
Deşi această comisie îl vizează în primul rând pe preşedintele Ţîrle, iniţiatorii ei au arătat că la fel de bine pot fi detectate probleme în activitatea vicepreşedinţilor Kiss şi Voloşeniuc sau ai altor angajaţi din Executiv.
Pentru ca Radu Ţîrle să nu-i poată contra cu chestiuni ce ţin de regulamentul Consiliului, udemeristul Szabo Odon a propus ca această nouă comisie să nu fie înfiinţată prin adăugarea unui nou punct pe ordinea de zi, ci doar prin adăugarea unui articol nou, la un proiect de hotărâre care viza şi alte comisii ce urmau să fie înfiinţate. Mult mai puţin importante, desigur… De ce această dorinţă a lui Szabo? Deoarece orice propunere făcută de consilieri direct în plenul şedinţelor CJ poate fi contrată mai uşor, ulterior de către preşedinte, pentru nerespectarea unor proceduri ce ţin de Regulamentul de funcţionare al CJ.
Doi udemerişti
Un alt aspect interesant ţine de componenţa comisiei. UDMR e singura formaţiune politică ce va avea doi reprezentanţi. Aceasta pentru că celelalte partide nu au avut nimic de comentat. Cei cinci membri ai comisiei fac parte din comisiile de specialitate juridică şi economică a forului judeţean. Iată-i: udemeriştii Szabo Odon (juridic) şi Kiss Sandor-Elek (economic), liberalul Florin Birta (juridic), pedelistul Ionel Avrigeanu (economic) şi pesedistul Alexandru Retegan (juridic).
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!