Unele dintre primăriile bihorene se cred mai presus de lege. Cel puţin asta este concluzia care poate fi trasă în urma controalelor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, care a identificat nu mai puţin de 51 de cazuri de muncă fără forme de angajare la o Primărie din Bihor. „Controlul a fost dispus de Prefectură şi s-a derulat pe parcursul unei săptămâni, spre deosebire de alte controale, care durează două-trei zile”, a precizat Liviu Lupea, inspectorul-şef al ITM Bihor.
Cu toate că acesta nu a dat detalii despre Primăria în cauză, prevalându-se de prevederile legale, noi am aflat că este vorba despre Primăria Şuncuiuş. Primarul comunei, Doru Gabor, a recunoscut că instituţia a fost „călcată” de inspectorii ITM Bihor, dar nu ştia cu exactitate numărul cazurilor de muncă fără forme legale identificate de ITM. „Noi oricum am contestat amenzile în instanţă şi, din câte ştiu, toate primăriile care s-au aflat în situaţii similare şi au contestat în instanţă au câştigat”, spune primarul de Şuncuiuş.
Inspectorii ITM Bihor au muncit mai mult în luna aprilie. „Numărul acţiunilor de control a crescut cu 10 – 15%, comparativ cu luna martie, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, ne-a declarat Liviu Lupea, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.
Astfel, în luna aprilie au fost controlate 426 de unităţi, dintre care 310 în domeniul relaţiilor de muncă şi 116 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale: 140 în domeniul relaţiilor de muncă şi 32 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. O parte dintre agenţii economici controlaţi au fost amendaţi. Deşi Liviu Lupea spune că ITM nu are plan la amenzi, au fost aplicate 58 de amenzi, în valoare totală de 295.100 de lei.
Primărie amendată
În ceea ce priveşte munca fără forme legale, ITM Bihor a identificat în luna aprilie nu mai puţin de 124 de cazuri de muncă fără forme legale, la un număr de 20 de unităţi. „Surprinde numărul de 51 de persoane încadrate fără forme legale la o primărie din judeţ. Numărul cazurilor ar fi fost şi mai mare, dar angajatorul a forţat o seamă de angajaţi să intre în legalitate între prima şi ultima etapă a controlului care a durat cinci zile”, a precizat Liviu Lupea. Acesta nu a vrut să dea numele primăriei în cauză, prevalându-se de prevederile legale, subliniind doar că acest control a pornit de la o sesizare a Prefecturii.
„Avem probleme foarte mari în primării, care nu prea acordă importanţă relaţiilor de muncă. Când vom depăşi faza de contestaţii, veţi primi mai multe informaţii despre acest caz”, a subliniat inspectorul-şef al ITM Bihor.
Din investigaţiile făcute, am aflat că una dintre primăriile controlate de ITM Bihor, care a fost şi amendată este Primăria Şuncuiuş. „Am avut contracte nesemnate ori de angajator, ori de angajat. Au fost în trei tranşe: din 2006, 2007 şi 2008. Este vorba de asistenţi personali, care au trecut pe la Primărie foarte rar. Au mai fost contracte la Agenţia de Ocupare şi Formare Profesională. Pe perioadă determinată. Ştiu că au fost peste 18 contracte pentru care ne-a amendat ITM-ul, dar nu pot să precizez exact câte. Problema este că atunci când inspectorii au venit în control, nu au precizat exact ce contracte doresc să verifice, unele erau la viceprimar. Noi oricum am contestat amenzile în instanţă şi, din câte ştiu toate primăriile care s-au aflat în situaţii similare şi au contestat în instanţă au câştigat”, spune primarul de Şuncuiuş, Doru Gabor.
Dan Birta, Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!