„Ultimii opt ani au fost un coşmar care m-a marcat. Iniţiativele mele politice şi profesionale se blocau, fără sprijin de niciun fel. Deşi ar fi fost necesară prezenţa mea în PNL, din motivele personale ale unor lideri din conducerea partidului am fost marginalizat. Ultima picătură a fost scoaterea candidaturii mele la Camera Deputaţilor, preferându-se oameni din afară, fără calităţi politice. De altfel, o parte din candidaţii liberali de la municipiu nu au adus voturi. Nu am izbucnit în campanie pentru a nu dăuna imaginii partidului. Dar după alegeri aş fi aşteptat o asumare a responsabilităţilor din partea celor care au ales acea echipă. Însă nu s-a făcut, şi din aceste motive am considerat că nu mă mai regăsesc în PNL. În schimb, există o aripă liberală în PDL. Reîntâlnesc acum vechea mea echipă de aur din PNL, cu performanţe deosebite, precum Răduş Tomescu, Gheorghe Galea, Cornel Mârza şi alţii”, ne-a declarat ieri Silviu Torjoc.
Fondator al PNL
Torjoc este unul dintre membrii fondatori ai PNL în Bihor. De altfel, în perioada 1997-2000 el a făcut parte din gruparea liberală care, la Conferinţa Judeţeană a PNL Bihor din primăvara lui 1997, a contribuit decisiv la înlăturarea de la conducere a lui Octavian Bot şi apropiaţilor acestuia, care au şi părăsit apoi gruparea liberală. Atunci a fost instalat ca preşedinte actualul director al AJOFM Bihor, Doru Drăghici, căruia i-a urmat la conducerea PNL Bihor tocmai Silviu Torjoc. Mandatul său la şefia liberalilor bihoreni s-a încheiat în anul 2000, atunci când Torjoc i-a cedat locul, fără luptă, actualului preşedinte Cornel Popa, cel pe care azi îl acuză de faptul că l-ar fi marginalizat, în cadrul unor alegeri care au fost catalogate de presa vremii respective ca un simulacru menit să transfere PNL în zona de influenţă a fraţilor Micula.
Familie reîntregită…
Din punct de vedere profesional, Torjoc a fost unul dintre beneficiarii politizării posturilor de conducere în instituţiile publice descentralizate, el ocupând, graţie apartenenţei sale politice, în ultimul deceniu, fie funcţia de inspector general şcolar, fie pe cea de adjunct. Prin trecerea sa la PD-L, Torjoc se regăseşte sub acelaşi acoperiş cu câţiva dintre colegii din echipa de conducere a PNL Bihor de odinioară. Este vorba despre cel care era considerat în acea perioadă eminenţa cenuşie a muncii de organizare a partidului, Mircea Gelu Budău, dar şi despre fostul consilier local Ioan Bârsan. Argumente care însă nu îi sunt suficiente pentru a-şi păstra locul în conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, după cum susţin unii membri marcanţi ai PD-L Bihor.
Aceasta deşi Torjoc face apel la memorie, invocând relaţia bună pe care a avut-o cu liderul PD-L Bihor, Petru Filip: „Am avut o colaborare strânsă cu Petru Filip pe vremea guvernării Convenţiei Democrate, în perioada 1996-2000, cât şi în campania electorală din municipiu, din 2004, şi în timpul guvernării Alianţei DA”.
Torjoc afirmă că funcţia nu a contat decisiv la transferul său politic, dar crede că experienţa sa la conducerea IŞJ Bihor este utilă. „Încă nu am negociat nimic, căci mi-am depus cererea de adeziune la PDL pe 30 decembrie, iar termenul-limită este 9 ianuarie. Mă consider însă capabil să ocup în continuare postul de la Inspectoratul Şcolar”, încheie Torjoc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!