Preşedinţii de asociaţii din Rogerius, membri ai Coaliţiei Rogerius, s-au adunat vineri la Hotel Melody, pentru a-şi spune supărările. Tema audierii publice a fost termoficarea, iar la întâlnire a participat şi timişoreanul Septimiu Nicolaş, de la Asociaţia Română pentru Protecţia Consumatorilor din Energie (ARPCE).
Nemulţumiţi de intenţia Primăriei de a retehnologiza CET pe gaz, oamenii şi-au expus opiniile rând pe rând. Primul a fost Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari Lacul Roşu. Acesta s-a arătat nedumerit de ce Primăria doreşte ca CET să funcţioneze doar pe gaz. Bologa s-a arătat îngrijorat de presiunea gazului la temperaturi mici şi, arătând că nu ţine să fie un Gică-contra, a pus problema preţului. „Vă rugăm, domnilor, nu ne puneţi în spate mai mult decât putem duce! Nici acum nu putem plăti!”, a atenţionat orădeanul, cerându-le edililor să se gândească la privatizare. De altfel, şeful de asociaţie s-a arătat deranjat şi de zona unitară de încălzire pusă la cale de municipalitate, destinată exclusiv CET-ului. „Acele zone unitare nu fac altceva decât să ne îngrădească posibilitatea de a opta pentru altceva!”, a observat cetăţeanul.
Următorul vorbitor, Jakabffy Laszlo, a propus ca Oradea să se încălzească prin microcentrale, idee ce a fost reluată ulterior de un alt preşedinte de asociaţie din Ioşia, Florian Vlad (211 – Meşteşugarilor). Acesta din urmă e convins că Oradea se poate lipsi de CET.
„Rugăm Primăria…”
Silvia Ardelean – preşedinte al asociaţiei Tuşnadului – a venit cu un argument „pro-gaz”, apreciind faptul că proiectul e finanţat din bani europeni. Totuşi, s-a arătat foarte îngrijorată de problema preţului. „Rugăm Primăria să se gândească la alternative, să utilizăm pe cât posibil toate alternativele”, a cerut Silvia Ardelean. Orădeanca a atras atenţia asupra pericolului vânzării apartamentelor orădenilor mai săraci la licitaţie, dacă facturile la încălzire nu se vor putea plăti. De altfel, această perspectivă sumbră a fost adusă în discuţie şi de Florian Vlad, din Ioşia. „Gazul trebuie plătit înainte, nu e ca şi cu cărbunele. Vom ajunge că nu se va putea plăti şi oamenii se vor retrage la ţară”, a fost scenariul imaginat de Vlad. Orădeanul a mai pus o întrebare interesantă: „Pentru numele lui Dumnezeu, unde scrie că trebuie să se meargă pe cogenerare (producţie simultană curent electric – energie termică – n.r.)?!”.
Florian Neagotă, de la asociaţia de pe Zimbrului, s-a arătat dezamăgit: „Cât ne costă? Nu mai am încredere. L-am întrebat (pe primar – n.r.) cât ne costă şi ne-a zis că va veni în cartiere, să discute. Au trecut doi ani şi n-am primit răspuns de la domnul primar!”. Neagotă a pus şi problema apei calde, „pentru care trebuie să aştepţi 45 de minute”. „E hoţie pe faţă! Plătim apa rece la preţ de apă caldă”, a remarcat orădeanul, care este împotriva treceri CET exclusiv pe gaz. „Gazul va rămâne fără concurenţă. Vom fi ca şi atunci când s-a renunţat la Urbana şi am rămas doar cu RER-ul. Acum cu cine mai putem negocia? Cu nimeni!”.
„Se aproprie campania electorală, acum o să ne apropiem de om. Suntem miei, dar cu inimă de lup!”, a concluzionat orădeanul Neagotă, cu trimitere directă către conducerea Primăriei Oradea. De altfel, sintagma aceasta, a „poporului de miei condus de un guvern de lupi” a mai fost folosită şi de alţi antevorbitori de-ai săi.
Călin Corpaș
Citiți principiile noastre de moderare aici!