Comisarul şef de mediu Călin Mocan a afirmat ieri că Garda de Mediu Bihor „e o instituţie conexă” în problema mirosurilor grele din Ioşia şi Rogerius.
„Noi mergem să vedem dacă se îndeplinesc normele de mediu. Dacă s-a plantat perdea verde de protecţie, dacă sunt paie destule pe batal şi dacă e curat sub porci. Ori dacă se aruncă borhot neprelucrat pe câmp. Când constatăm nereguli, aplicăm şi sancţiuni”, ne-a declarat Mocan.
Potrivit acestuia, problema de fond ţine însă de reglementările sanitare.
Ferma şi kilometrii
„Pe ministrul Cseke, care e din zona noastră, l-ar putea inspira problemele de sănătate publică din Oradea. Mai ales că Ordinul de Ministru 536/1997 (privind normele pentru Igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei – n.r.), care n-a mai fost actualizat de multă vreme, are o singură prevedere privind deranjul olfactiv. S-ar putea mări, de pildă, distanţa minimă de la o fermă cu peste o mie de suine de la un kilometru la trei kilometri faţă de marginea municipiilor. Nu ştiu dacă municipalitatea are planuri imobiliare nedeclarate cu terenul ocupat de o anumită fermă de porci. Cert este că am fost contestat anul trecut când am constatat că sursa majoră de mirosuri neplăcute era borhotul de la procesarea zahărului. Mă gândesc serios ca la controale să mai chem ONG-uri şi ziarişti”, a precizat Mocan.
Porci fantomă, o mie
În acest sens, şeful Gărzii de Mediu ne-a spus că în şedinţa de luni, de la Prefectură, va propune o comisie mixtă de control, la fel ca vara trecută. „Dar pe lângă Direcţia de Sănătate Publică voi insista să participe şi Poliţia Locală, ca reprezentant al Primăriei. Mai ales că municipalitatea ar putea reglementa şi controla gospodăriile particulare din Ioşia în care se cresc porci. Neoficial, avem indicii că ar exista circa 300 de crescători neautorizaţi în Ioşia, iar numărul porcilor ar ajunge chiar la o mie. Dealtfel, am observat că toate sesizările privind mirosurile neplăcute vin doar de la orădenii care stau la bloc. Pe strada Meşteşugarilor sunt blocuri în dreapta şi case în stânga. Cum de mirosurile nu au deranjat niciun locatar de la case suficient ca să facă o plângere oficială? Poliţiştii locali ar trebui să-i identifice şi să-i amendeze pe cei care ţin porci la curte, în Ioşia”, a încheiat Mocan.
DSP, tot la firme
La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă a asigurat că inspectorii DSP vor verifica dacă firmele din zonă respectă normele de igienă şi dacă operează cu substanţe fără risc pentru sănătatea populaţiei. „Nu ştim să există aparatură de cuantificare a mirosurilor, dar putem investiga sursele potenţiale ale emanaţiilor reclamate”, a spus Pîrcioagă.
C.H.
Mirosul de la porci, pana la ARPM Cluj
Din nou miros insuportabil in Rogerius si Iosia
Citiți principiile noastre de moderare aici!