Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor au finalizat cercetările şi au înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată, cazul administratorilor firmei Eledano SRL, suspectaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu 1.196.319 lei, prin evaziune fiscală.
Astfel, orădeanca Ana Bora (43 ani) şi salontanul Viorel Costel Constantinescu (45 ani) au prestat servicii, în perioada 2002 – 2005, pentru o firmă din Timiş, în valoare de 3.286.547 lei. Ofiţerii SIF Bihor au stabilit însă că operaţiunile comerciale n-au fost contabilizate şi nici nu s-au declarat la organele fiscale impozitele datorate bugetului public.
Sub zodia păcălelii
Ana (fostă Dobre) Bora, născută pe 1 Aprilie, trăieşte sub zodia păcălelii. Ea a avut şi are încă pe rolul instanţelor o serie de procese, îndeosebi pentru înşelăciune sau evaziune fiscală.
În decembrie 2008, Tribunalul Bihor a condamnat-o în dosarul 3.806/111/2006, la şapte ani închisoare şi plata a aproape 1,8 milioane de lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), sumă stabilită ca prejudiciu prin evaziune fiscală. În acel dosar era acuzată că, în perioada 1999-2000, a importat combustibil lichid uşor, prin SC Dacoliva, pe care l-a vândut, la negru, ca motorină. Pentru a da o aparenţă de legalitate, femeia a transferat, în acte, combustibilul importat către firme-fantomă de la care a achiziţionat apoi, tot doar pe acte, motorină. Persoanele indicate în facturi ca delegaţi ai societăţilor respective nu figurau în Evidenţa Informatizată ori nu aveau legătură cu tranzacţiile.
În acelaşi dosar a fost scos de sub acuzare Viorel Constantinescu. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Oradea care a îmblânzit-o prin decizia din 17 martie 2009. Astfel, Ana Bora a fost condamnată la 11 luni închisoare, prin schimbarea încadrării juridice a faptei. Iar pe 19 iunie 2009 Judecătoria Oradea a admis cererea ei de eliberare condiţionată din Penitenciar.
Însă exact cu o lună în urmă, Ana Bora a fost iarăşi condamnată pentru evaziune fiscală, la cinci ani închisoare plus despăgubiri civile faţă de ANAF, în dosarul 8756/271/2009, înregistrat pe 10 iunie 2009.
Ramificaţii de acuzaţii
Totodată, ieri a avut un nou termen de judecată un dosar complex de înşelăciune, înregistrat la Tribunalul Bihor pe 18 noiembrie 2008. Astfel, Ana Bora este judecată sub acuzaţia că în perioada 2004 -2007, împreună cu Titus Colţescu şi Carmen Creţ, ar fi convins 70 de bihoreni să scoată credite bancare folosindu-se de contracte de muncă falsificate de ei, prejudiciul depăşind 400.000 de lei.
Pe lângă credite, victimele au mai achiziţionat în rate şi telefoane, electrocasnice sau mobilă din magazine gen Altex, Domo, Flamingo, Germanos sau Praktiker, marfa fiind valorificată apoi în folosul inculpaţilor.
De notat că şi Colţescu a mai fost arestat, în octombrie 2002, fiind suspectat de tranzacţii petroliere frauduloase, într-o reţea de firme în care apărea şi Dacoliva administrată de Ana Bora.
În martie 2010, Colţescu şi Viorel Costel Constantinescu au scăpat cu o condamnare conform articolului 322 Cod Penal în dosarul 1/273/2003, privind tranzacţii petroliere, după ce Tribunalul Bihor le-a admis recursul faţă de prima sentinţă. Colţescu mai esta judecat şi în alte dosare pentru evaziune petrolieră, inclusiv alături de Florin Vicaş, plecat o vreme în SUA, la fel ca şi mentorul său.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!