Videoconferinţa premierului Emil Boc a umplut duminică Sala Mare a Prefecturii Bihor cu toţi şefii de instituţii guvernamentale descentralizate din judeţ, plus directorii de societăţi şi regii cu capital de stat. La videoconferinţa duminicală, care a mobilizat mii de funcţionari şefi la nivel de ţară, a fost invitată şi presa. Astfel, responsabili din silvicultură, sport şi cultură au urmărit mesajul socio-economic al şefului Guvernului. Pe lângă referiri la măsuri ştiute precum Prima Casă, Rabla sau ANL, Boc a furnizat şi două noutăţi. Una este că s-a pus la punct un sistem de rambursare automată a TVA pentru firmele cu deconturi între 5.000 şi 10.000 de lei iar alta ar fi că Guvernul vrea să construiască pentru specialiştii din mediul rural 250.000 de locuinţe la preţuri de 30 – 35.000 de euro. Printr-un calcul simplu, costul ar fi cam de opt miliarde de euro.
Premierul Boc a cerut duminică prefecţilor să transmită mesajele pozitive din partea Guvernului şi să convoace primarii localităţilor pentru a le explica facilităţi de atragere a fondurilor europene. Apoi, Boc a enumerat priorităţile Guvernului, precizând că prima este faţă de „locul de muncă” al românului.
„La 1 martie apare în Monitorul Oficial Ordonanţa privind măsurile pentru sprijinirea firmelor care angajează şomeri. Timp de 6 luni, aceste firme vor fi scutite de plata contribuţiilor la asigurările sociale. Precizez că Ordonanţa are mecanisme împotriva patronilor care ar face disponibilizări şi apoi reangajări pentru a obţine scutiri”, a atenţionat Boc. Apoi premierul a reamintit şi facilităţile pentru şomajul tehnic, Statul plătind trei luni contribuţiile sociale ale angajaţilor şi angajatorilor, iar angajatul primind 75% din salariu. „Putem salva în acest fel 200.000 de locuri de muncă”, a apreciat Boc.
Şeful administraţiei a dat reasigurări că sunt resurse pentru plata salariilor şi pensiilor, care nu vor fi reduse de guvern cu excepţia „pensiilor speciale”. „Anul trecut am virat 1,5 miliarde de euro pentru pensii iar anul acesta e vorba de 1,7 miliarde de euro. Unde ajungem dacă mergem aşa? Trebuie să aplicăm principiul contributivităţii şi la recalcularea pensiilor speciale, inclusiv a celor de parlamentari”, a afirmat Boc.
Garanţii de la Guvern
Referitor la „Prima Casă”, Boc a spus că Guvernul a ridicat plafonul garanţiilor, per total, la 700 de milioane de euro, respectiv la 70.000 de euro pentru cei care se creditează pentru a-şi ridica o locuinţă nouă. Cât priveşte programul „Rabla”, Boc a recomandat celor care cumpără tichete valorice de 3.800 de lei să solicite şi celelalte acte originale privind casarea maşinii vechi pentru a preveni eventuale falsuri. Apoi Boc a recomandat „pragmatism, fermitate şi rapiditate” autorităţilor locale la vânzarea locuinţelor ANL către tineri. Tot autorităţilor locale, Boc le-a cerut să apeleze la recenta Ordonanţă de Guvern „pentru sprijinirea autorităţilor publice locale care aduc bani în România pe proiecte europene, dar nu au partea lor de cofinanţare asigurată, şi care vor beneficia de acum de garanţii guvernamentale”. Condiţiile sunt ca primăriile să aibă contracte de finanţare cu o autoritate centrală de management pentru proiecte pentru infrastructură, educaţie şi cercetare, managementul deşeurilor, sănătate şi asistenţă socială.
„Guvernul are un fond de garantare şi pentru IMM-uri, prin care se sprijină 7.000 de firme. Astfel se pot salva multe investiţii şi locuri de muncă”, a spus Boc cerând prefecţilor rapoarte de mediatizare a acestor măsuri până la finele săptămânii.
Miliarde de euro…
Boc a mai amintit că s-a coborât la 5% cota de TVA pentru achiziţia de locuinţe şi că s-a pus la punct un sistem de rambursare automată a TVA pentru firmele care au deconturi între 5.000 şi 10.000 de lei, astfel că acestea îşi vor primi TVA înainte de verificarea documentaţiei de către Finanţe”.
Un proiect foarte ambiţios, iniţiat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, prevede construirea a 250.000 de „locuinţe pentru specialiştii din mediul rural”, poliţişti, profesori, medici etc. Boc nu a avansat însă termenul de start menţionând doar că „există resurse financiare la bugetul de stat”. Adică circa opt miliarde de euro…
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!