Senatorul PDL Petru Filip şi-a mutat biroul parlamentar de la sediul PDL Bihor, din Parcul Traian. Iniţiativa acestuia nu poate fi scoasă din contextul demisiei sale din funcţia de preşedinte al PDL Bihor. După un an şi jumătate, Filip s-a mutat din Centru în Colegiul său senatorial. Mai precis la intersecţia străzilor Nufărului cu Nojoridului.
Vineri, ex-liderul PDL Bihor a convocat mass-media la o conferinţă de presă. Filip a abordat mai multe subiecte, din care nu putea lipsi nici problema votului său de marţi, pentru moţiunea de cenzură. Senatorul a reiterat ideea conform căreia a greşit, pur şi simplu, bilele. „Trebuie să fii rău-intenţionat să pui la îndoială loialitatea mea faţă de PDL, în condiţiile în care înainte cu o lună de moţiune am mers pe la televiziuni pentru a mă confrunta cu reprezentanţi ai PSD, precum Toni Greblă sau PNL, precum Victor Paul Dobre. Mi se pare idiot ca cineva să-şi pună în cap că eroarea mea de vot a fost premeditată”, a spus Filip, aluzie la declaraţia făcută de rivalul său, Ştefan Seremi. Acesta din urmă a declarat pentru Jb că nu crede că Filip a făcut o eroare neintenţionată.
Podul lui Filip
Întrebat dacă a mai greşit în acest mod în Parlament şi în trecut, Filip a răspuns sec: „Nu”. Colega ziaristă a insistat: „Şi atunci de ce aţi greşit acum?”. Filip, laconic: „De aia…”. În legătură cu posibila sa excludere din PDL, Petru Filip consideră că partidul ar trebui să analizeze fiecare caz în parte înainte să decidă ce şi cum. Întrebându-l pe senator ce va face dacă totuşi va fi exclus din partid, aceeaşi colegă de la un săptămânal local a reuşit să obţină un răspuns mai puţin convenţional din partea parlamentarului PDL: „Mă duc pe podul de lângă Primărie şi vă aştept pe dumneavoastră acolo”, a spus ironicul Filip, stârnind râsete.
În altă ordine de idei, Petru Filip s-a arătat convins de faptul că, în contextul tăierilor anunţate, pentru a fi credibil, Guvernul va trebui să umble serios şi la restructurarea activităţii sale. Altfel, crede Filip, PDL va fi „pe cai mai mici sau chiar pitici, în 2012. Sau poate chiar mai devreme”. Filip vorbeşte despre necesitatea comprimării aparatului administrativ guvernamental, prin reducerea unor agenţii sau chiar comasarea unor ministere. De asemenea, parlamentarul susţine că se cere urgent şi operarea unor reduceri drastice a cheltuielilor materiale.
În schimb, Filip e convins de necesitatea tăierii salariilor bugetarilor. Nu şi a pensiilor, în schimb. Ex-liderul PDL Bihor face o paralelă între ce se întâmplă de o bucată de vreme în mediul privat, unde angajatul nu poate face mare lucru în faţa angajatorului care decide să-i reducă salariul sau chiar să-l concedieze şi ce se întâmplă în sistemul public, unde Statul e supus presiunilor din ce în ce mai mari din partea bugetarilor. „În condiţiile în care mediul privat e motorul economiei, deoarece el produce pentru bugetul de stat, am ajuns, în 2009, ca media salariilor la stat să fie cu 30% mai mari ca la privat. Ei, acum Statul e patronul care spune că «ţi-am dat, dar acum nu mai pot, frate!»”, spune Filip, care asemuieşte mediul privat cu un cal ce trage căruţa economiei, iar cheltuielile bugetare cu „bolovanii” din căruţă. „Dacă nu aruncăm din bolovani, riscăm să moară calul şi atunci căruţa se duce la vale”, e de părere fostul primar de Oradea.
Cere relaxare fiscală
În acelaşi timp, senatorul Filip pare a avea un discurs liberal, asemănător celui al fostului premier Tăriceanu. Parlamentarul bihorean pare a fi fanul unor facilităţi de ordin fiscal, prin reducerea impozitului pe profit. El a dat exemplul Bulgariei, unde se discută reducerea de la 16% la 10%, precum şi a Ungariei. În condiţiile în care în România nu se întâmplă nimic de acest gen, riscăm ca o parte dintre firme să-şi mute activitatea în vecini, e mesajul pedelistului.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!