Marţi, zeci de sindicalişti din sistemul sanitar bihorean, plus alte câteva zeci de bihoreni, membri ai altor sindicate din instituţiile bugetare vor pleca spre Bucureşti, pentru a fi miercuri prezenţi în Capitală, la protestul organizat împotriva proiectului de scădere a salariilor bugetare cu 25%.
Scânteia
Liderul filialei Bihor a Federaţiei Sanitas, Ioan Giurgiu, a informat că 20 de asistente medicale de la Sanitas Bihor vor pleca marţi, la ora 18:45, cu trenul, în Capitală, iar liderul Federaţiei Ambulanţa, Gheorghe Chiş, a relatat că 10 ambulanţieri din Bihor, plus alţi 490 de sindicalişti de la Ambulanţele din ţară vor fi prezenţi la mitingul planificat miercuri.
Giurgiu a relatat că sindicaliştii vor purta şepci şi maieuri inscripţionate cu numele şi filiala sindicatului şi că speră ca protestul naţional să îi înduplece pe guvernanţi şi să nu scadă salariile bugetarilor cu 25%. În caz contrar, Giurgiu a explicat că această măsură va afecta în special bugetarii cu salariile cele mai mici: „Un brancardier are acum 670 lei net. Dacă îi scade cu 25%, vă daţi seama cât de mult va fi afectat”.
Dacă protestul din Capitală, organizat de toate sindicatele instituţiilor bugetare din ţară nu va avea efect, Giurgiu nu garantează pentru mişcările ce pot urma în fiecare judeţ. „Aprobarea proiectului de scădere cu 25% a salariilor bugetare va fi scânteia care îi va aprinde pe oameni”, spune Giurgiu, care susţine că nu îi va putea controla pe sindicalişti, dacă aceştia vor începe să protesteze neorganizat, în afara unităţilor unde îşi desfăşoară activitatea.
Nu garantează
Liderul sindical a detaliat că după protestul din Capitală, dacă proiectul va fi aplicat, sindicaliştii din fiecare unitate vor protesta fiecare în curtea unităţii unde lucrează, dar dacă aceştia se constituie în grupuri şi vor să îşi manifeste nemulţumirile în oraş, este un fapt ce nu va mai putea fi controlat: „După mitingul din Capitală, voi merge la fiecare director de spital şi la Direcţia Sanitară şi Prefectură să comunic nemulţumirile oamenilor, dar nu garantez în rest pentru că dacă oamenii ies afară, nu mai am niciun control”.
După nemulţumirea legată de scăderea salariului, de neacordarea celui de-al 13-lea salariu şi a tichetelor de masă, sindicaliştii din Sanitas urmează să protesteze şi împotriva intenţiei de reducere la jumătate a numărului de spitale din ţară, de la 400 la 200 şi transformarea lor în cămine de bătrâni. „La căminele de bătrâni e nevoie de mai puţine cadre medicale specializate şi pentru că posturile din Sănătate sunt blocate şi la această oră, e posibil să se facă anumite transferuri, dar şi aşa nu se va rezolva problema de personal”, a adăugat Giurgiu.
Şi Solidaritatea
Preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, are soluţii pentru ca bugetarii sanitari să nu nu ajungă cu lefurile tăiate. Rotilă a cerut preşedintelui României şi Guvernului „să ia în considerare o a treia variantă pentru redresarea economică a ţării, axată pe următoarele măsuri: reintroducerea impozitului progresiv, readucerea nivelului contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (angajatori şi angajaţi) la nivelul din 2004, creşterea bazei de impozitare pentru contribuţia la asigurările sociale de sănătate, reducerea cheltuielilor publice prin depolitizarea tuturor funcţiilor de conducere din sectorul public, reducerea evaziunii fiscale”. Rotilă avertizează că în cazul în care nu se va ajunge la un acord, sindicaliştii sunt pregătiţi de grevă generală.
Şi poliţiştii ies
Circa 1.500 de poliţişti, membri ai sindicatului naţional al poliţiştilor şi personalului contractual (SNPPC) vor participa miercuri la mitingul din Capitală, a informat liderul poliţiştilor bihoreni, comisarul-şef Petru Martin. El a declarat că, din cauza cheltuielilor mari cu deplasarea, poliţiştii bihoreni vor fi reprezentaţi la miting de colegii din Capitală şi din judeţele limitrofe. Martin a spus că săptămâna viitoare va participa la conferinţa naţională a SNPPC şi, în Biroul Executiv Central, se vor decide paşii următori de protest SNPPC.
Guvernul va ceda!
Liderul Federaţiei Ambulanţa, Gheorghe Chiş, cel mai optimist se pare dintre sindicaliştii sanitari, spune cu tărie că Guvernul va ceda miercuri şi nu va adopta proiectul de scădere a salariilor. Chiş argumentează că, în caz contrar, se va organiza grevă generală în toată ţara, la nivelul fiecărui sindicat şi a fiecărei instituţii bugetare în parte, or lucrul acesta nu e de dorit nici măcar de către membrii Guvernului Boc.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!