Lucreţiu Octav F. (44 ani), zis Marin Ţiganu , a fost arestat pentru 29 de zile de Tribunalul Bihor într-o cauză complexă în care a fost reţinut preventiv şi referentul notarial Daniel C. din Oradea. Cei doi sunt anchetaţi în două dosare privind o serie de vânzări frauduloase de imobile, cu complicitatea foarte probabilă a unor angajaţi din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitatea Imobiliară (OCPI) Bihor. Pentru recuperarea prejudiciului, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor a cerut instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor imobile din proprietatea membrilor grupării suspecte,
În ce-l priveşte pe ultimul arestat, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în condiţii de recidivă.
„S-a reţinut în sarcina acestuia că în februarie 2009, cunoscând situaţia materială precară a inculpatei S.V. a determinat-o ca în schimbul sumei de 100 euro să accepte efectuarea unei tranzacţii ilegale în numele acesteia, cu un teren situat în municipiul Oradea”, arată purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procuror Dorel Moţiu.
Notar înşelat
Cei doi i-au solicitat referentului notarial sa falsifice documentele de proprietate ale unui teren de 7.400 mp, din cartierul Nufărul. „Funcţionarul de la biroul notarial a întocmit în fals documentele solicitate – respectiv titlul de proprietate, schiţă de punere în posesie, plan de amplasament şi memoriu tehnic şi extras CF, prin ştergerea, completarea şi xerocopierea sau scanarea acestora, înscrisuri care atestau în mod nereal că proprietarul imobilului este inculpata S.V. Totodată, referentul notarial i-a solicitat soţiei sale să completeze un formular de carte funciară care atesta că proprietara terenului în cauză este inculpata S.V. Folosindu-se de atribuţiile de serviciu în cadrul biroului notarial, inculpatul C.D. s-a deplasat la OCPI Bihor, unde a luat legătura cu o funcţionară pe care a rugat-o să-i aducă mai multe cărţi funciare din arhivă, în vederea consultării acestora, iar în momentul restituirii a introdus între acestea şi cartea funciară falsă, pregătind astfel ca în momentul solicitării oficiale a unui extras al cărţii funciare mai sus menţionate, acesta să poată fi eliberată cu date nereale, dar emanând forţa autentică a unui act oficial”, explică procurorul Moţiu mecanismul infracţional. Anchetatorii au stabilit că referentul notarial a fost remunerat cu minim 3.500 de euro pentru complicitate. Terenul în cauză i-a fost vândut cu 50.000 de euro chiar unui notar orădean, care a realizat că a fost înşelat abia când a vrut să întăbuleze terenul. Între timp, CF-ul fals fusese înlocuit cu cel real, în care apărea proprietarul real, nu inculpata S.V.
Asigurări de la OCPI
La OCPI Bihor activează trei funcţionari cercetaţi sau chiar aflaţi în judecată (cazul Monicăi Anghel) pentru fraude imobiliare. Însă până la finalizarea anchetei sau judecăţii ei nu pot fi daţi afară. Directorul adjunct al OCPI, Marcel Dragoş, consideră însă că elementele de securitate informatică introduse în ultima perioadă reduc drastic riscul unor noi manevre din interiorul instituţiei.
În altă ordine de idei, angajaţii OCPI Bihor continuă greva declanşată la nivel tuturor Cadastrelor din ţară din cauza reducerilor salariale.
C.H.
Cadastru: Nervi întinşi la maxim
Citiți principiile noastre de moderare aici!