Lucrările au fost realizate în două lagăre ale morţii, Auschwitz şi Birkenau. Expoziţia a fost vernisată ieri, la Galeria Foto Art.
În cadrul vernisajului, Stern Petru, secretarul Comunităţii Evreilor din Oradea, a schiţat o imagine a Oradiei de pe vremuri, când evreii constituiau o comunitate importantă a oraşului. În 1944, aproximativ 30.000 de evrei orădeni au fost deportaţi, destinaţia garniturilor de tren care plecau din Parcul Bălcescu fiind Auschwitz.
Expoziţie crâncenă
Tema acestei expoziţii cutremurătoare este tăcerea, a afirmat criticul de artă Ramona Novicov. „Teodor Radu Pantea s-a încumetat să păşească pe acest tărâm al morţii, al absurdului, al neantului”, a apreciat criticul, adăugând că expoziţia constituie un dar dureros, dar bogat în substanţa lui, oferit oraşului.
În final a vorbit autorul, relatând că, deşi Auschwitz-ul e plin de turişti, în fotografiile sale nu apare ţipenie de om, deoarece a dorit să prezinte tabăra de exterminare ca pe un spaţiu în care viaţa nu poate exista. „Sunt adeptul neuitării”, a mărturisit dr. Teodor Radu Pantea, făcând aluzie la Holocaust.
Vernisajul s-a încheiat cu un scurt recital al violonistului Thurzo Alexandru Iosif.
Pengo Zoltan
Trimite articolul
Xjidanii profita si acum de pe urma “holocaustului” asta nu uitati, gresala lui Adolf a fost ca nu a inceput cu tiganii ca atunci azi i-am multumi cu totii…