Tot mai mulţi români aleg să-şi facă studiile peste hotare. Sunt împinşi de lipsa de oportunităţi de la noi. Acesta este şi cazul bihorencei Ioana Holt. După ce a studiat la Colegiul Naţional Iosif Vulcan doi ani Ioana s-a hotărât să-şi desăvârşeacă studiile peste hotare. „Am fost foarte frustrată. Aici facem foarte multe materii şi nu rămâi cu nimic”, a spus Ioana. Orădeanca a aplicat la St Gilgen International School Austria unde a obţinut o bursă.
Acomodarea a fost rapidă spune Ioana Holt. „Fiind o şcoală internaţională sunt elevi de foarte multe naţionalităţi. Fiecare aduce ceva nou şi nu sunt restricţionate obiceiurile, religia, tradiţiile. Ba mai mult acestea sunt cultivate”, spune Ioana.
Concordanţă
„Sistemul de învăţământ este foarte diferit de cel din ţară. Aici aveam şapte ore pe zi şi 12 materii. Acolo am tot şapte ore pe zi dar şase materii. O mare diferenţă este că aici trebuie să te implici şi în alte activităţi cum ar fi sportul, socializare, volunatriat. Să mergi la şcoală nu este o obligaţie, ci o plăcere”, ne-a spus adolescenta. „Există şi lucruri care nu sunt perefecte. Sunt profesori care nu predau pe gustul tău, dar poţi să-i abordezi şi ei sunt foarte înţelegători şi dornici să aibă o comunicare cât mai bună cu elevii. Nu spun că la noi nu sunt profesori buni, eu de expemplu le datoreze multe foştilor mei profesori de la Colegiului Naţional Iosif Vulcan”, explică Ioan Holt.
Pile, relaţii, cunoştinţe
Tânăra este decisă să nu se mai întoarcă în ţată. Spune că după terminearea liceului va aplica la mai multe facultăţi precum Harvard, NYU, Columbia, Stanford. „Visul meu este de a trăi în Stale Unite ale Amercii. Vreu să-mi ajut familia, vreu să-i iau cu mine, vreau să întotc ceea ce mi-a dat mama mea care este şi modelul meu. Vreau să fac lumea fericită în jurul meu”, spune Ioana.
Orădeancă este hotărâtă să nu se mai întoarcă în ţară şi din cauza simtemului de promovare de aici.„ Dacă nu ai pile, cunoştinţe sau realiţii în România nu poţi avansa. Cred că aceasta este o mentalitate europeană dar în România este dusă la extrem. În America există posibilităţi reale de avansare pe merit”, este de părere orădeanca.
Ea îi sfătuieşte pe toţi cei care doresc să studieze peste hotare să facă acest pas. „Dacă îşi doreşti cu adevărat ceva poţi realiza. Cred că există în elevii de astăzi potenţial, trebuie doar să conştientizeze că educaţia îi poate ajuta, poate face schimbarea”, spune aceasta. În Austria, de exemplu, majoritatea facultăţilor de stat sunt gratuite.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!