Infrastructura sportivă existentă în Oradea este învechită şi insuficientă pentru o mare parte din ramurile sportive. Poate doar sporturile nautice se pot lăuda cu condiţii optime, asigurate de Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”, precum şi de vechiul Bazin acoperit Crişul. Primăria intenţionează să construiască încă un bazin olimpic în aer liber, dar demararea lucrărilor trenează deja de mai bine de un an.
În ceea ce priveşte celalalte ramuri sportive, lucrurile nu stau la fel de bine. Cel mai vitregit este atletismul, care nu are beneficiază practic deloc de condiţii de pregătire sau de concurs la nivelul anilor 2.000. La rândul lor, sporturile de echipă sunt deservite de Arena „Antonio Alexe”, precum şi de sălile complementare – a LPS Bihorul, respectiv a Universităţii. Arena „Antonio Alexe”, care a fost renovată în repetate rânduri, nu arată rău, dar locaţia serveşte atât pentru competiţii sportive cât şi pentru manifestări de altă natură (culturale, politice, expoziţii, concerte etc). În repetate rânduri, acestea se suprapun cu datele de disputare ale meciurilor, care sunt sacrificate, trebuind să se dispute în alte locaţii sau să fie amânate. Nu de puţine ori, arena se dovedeşte neîncăpătoare la competiţii cu mare priză la publicul orădean, cum sunt meciurile echipei de baschet CSM Oradea sau partidele internaţionale de handbal.
Până la 5.000 de locuri
Ca urmare, necesitatea unei noi săli de sport în oraşul nostru începe să devină tot mai stringentă. Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta a dezvăluit recent intenţiile administraţiei locale de a construi un nou edificiu al sportului. „Primăria are în vedere în viitorul apropiat să construiască o sală nouă. Deocamdată nu pot oferi prea multe amănunte, pentru că suntem încă în faza discuţiilor. Pot spune însă că în proporţie de 80 la sută, este sigur că acest proiect se va înfăptui. Va fi o sală cu până la 5.000 de locuri, modernă şi multifuncţională. Ne aflăm în discuţii cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu doamna Carmen Tocală, pentru a primi sprijin financiar şi din partea dânşilor. Mizăm de asemenea şi pe fonduri structurale transfrontaliere. Deocamdată nu pot dezvălui unde va fi locaţia sălii, dar aceasta va fi situată în interiorul oraşului”, ne-a declarat preşedintele Clubului Sportiv Municipal.
Construirea unei noi săli ar constitui în mod cert un imbold pentru sportul orădean. Exemplul Craiovei, unde noua sală este arhiplină la majoritatea meciurilor disputate de echipele locale, este elocvent în acest sens.
Citiți principiile noastre de moderare aici!