Femeia din mediul rural a fost sărbătorită, vineri, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Arcadia”, printr-o expoziţie, un simpozion şi un spectacol. Evenimentele au fost organizate de Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Arcadia”, cu prilejul Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural. Manifestările au debutat cu o expoziţie dedicată doamnei satului românesc. Expoziţia a cuprins ţesături, articole ornamentale, ceramică, tablouri, icoane, pictură, goblenuri şi alte lucruri realizate de gospodine.
Forme complicate
O prezenţă aparte la expoziţie a avut-o Cornelia Rada. Aceasta a adus cu ea tablouri realizate după tehnica quilling (arta de a rula hârtia).
„Am învăţat quilling-ul de pe internet. Am un copil la grădiniţă. A venit acasă cu o felicitare de 8 martie, realizată cu educatoarele şi copiii, la grădiniţă. Într-o zi m-am apucat să fac cu micuţul felicitări. Prima mi-a ieşit, pe a doua însă, n-am mai ştiut cum s-o fac. Am căutat pe internet modele de felicitări. Aşa am descoperit quilling-ul şi de atunci nu mă mai pot opri. Zilnic nasc forme complicate”, a mărturisit Cornelia Rada.
Pentru Floarea Panea, Irina Panea şi Amalia Cuibuş a fost prima participare la o expoziţie. Femeile au venit la Oradea de la Voivozi de Şimian, unde şi-au expus ţesăturile realizate manual.
Programul a continuat cu simpozionul „Ţărăncuţa anului 2010”. Lucrările vor fi prezentate de lect. univ. dr. Claudia Timofte de la Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii Oradea, prof. Nicoleta Cipleu, de la Liceul Teoretic „Onifor Ghibu”, prof. Doina Iliescu de la Şcoala cu clasele I-VIII Bulz şi Gabriela Elekes, preşedinta Asociaţia Femeilor Ortodoxe din Ungaria. Profesoara Nicoleta Cipleu a inventat o variantă modernă a Vitoriei Lipan, ţăranca din Măgura Tarcăului, frumos zugrăvită, în romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu. Varianta prezentată de prof. Nicoleta Cipleu s-a intitulat „Călătoria Vitoriei Lipan în secolul XXI”.
Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de formaţii artistice din Oradea şi judeţ.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!