„Nu vrem să murim în spital!”, „Vrem dreptate! Nu ne oprim aici!”, „Viaţa omului nu e o jucărie!”, „Noi nu vrem să murim!” – sunt câteva din mesajele de pe pancartele cu care au venit la protest colegii lui Norbert, dar şi alţi liceeni din Oradea, rude, vecini, colegi de-ai părinţilor şi oameni care au avut de suferit de pe urma deficienţelor din sistemul sanitar de stat. Ei s-au adunat în Parcul Traian, au adus flori şi au aprins candele lângă o fotografie a lui Norbert,miercuri la şase săptămâni de la decesul acestuia.
„E normal!”
În faţa jurnaliştilor, părinţii au declarat că vor să ştie de ce a murit copilul lor şi dacă se vor dovedi că unele cadre medicale au greşit, aşa cum presupun ei, să plătească, adică să nu mai fie lăsaţi la paturile pacienţilor pentru ca tragedia lor să nu mai fie trăită şi de alţii. „Protestăm pentru neglijenţa şi indiferenţa cu care a fost tratat băiatul nostru. Trei zile a fost ţinut degeaba în spital, iar după operaţie, cu câteva ore bune înainte să moară, am tot anunţat asistentele că băiatul nu mai deschide ochii, că se simte tot mai rău, că respiră anormal, dar de fiecare dată mi s-a spus că aşa e normal după operaţie. Dacă se vor găsi vinovaţi şi vor fi pedepsiţi, înseamnă că ceva s-a schimbat totuşi în România!”, au spus părinţii băiatului decedat, care susţin că nu vor să împroaşte cu noroi în medicii orădeni ci vor doar ca cei ce se vor face vinovaţi de moartea lui Norbi să nu mai aibă voie la pacienţi.
„Nu suntem doctori şi foarte uşor ne pot aburi”, a spus naşul copilului, care nu înţelege de ce părinţilor nu li se dă foaia de observaţie din spital şi de ce nu s-a intervenit în timp util pentru a salva băiatul.
Şi alţii au păţit-o
La fel ca Norbert, despre care toţi protestatarii cred că a murit din neglijenţa şi indiferenţa cadrelor medicale implicate, la faţa locului au mai fost persoane care au avut rude sau prieteni ce au suferit de pe urma deficienţelor din sistemul sanitar. Naşul copilului a declarat că exact aşa cum s-a întâmplat cu Norbi s-a întâmplat şi cu prietenul lui, un bărbat la 41 de ani, care a avut ghinionul de a ajunge la Spitalul Judeţean în weekend, când se lucrează doar în regim de gardă. Naşul lui Norbi a relatat că prietenul lui, sudor, a fost dus direct de la serviciu la spital fiindcă i s-a făcut rău şi, din motive necunoscute, i s-a amânat efectuarea de investigaţii de înaltă performanţă de vineri până luni. Însă bărbatul a intrat în comă şi luni dimineaţa a murit, iar în afara diagnosticului de pancreatită acută, nimeni nu a mai dat explicaţii (de ce s-a amânat efectuarea analizelor, de ce nu s-a intervenit în weekend etc).
Orădeanca Elisabeta Mile, prezentă la protest, a relatat că amândoi copiii ei, în vârstă acum de 31 respectiv 21 de ani, au ajuns să fie persoane cu dizabilităţi, pe şleau – handicapaţi, din cauza neglijenţei doctorilor de la noi. Cei doi au fost loviţi în accidente, unul consumat prin 2000, altul în 2008. Băiatul cel mare a fost operat de două ori la Oradea şi de trei ori în Ungaria unde i s-ar fi zis că tija pusă la Oradea a fost de fapt pusă în loc greşit şi a fost cât pe ce să i se amputeze piciorul. Băiatul cel mare, fiind el cel vinovat de accident, ar fi fost tratat la spitalul de la Oradea ca un infractor.
Ghilea zice că intervine
Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, a promis că zilele următoare va interveni în mod direct pentru a afla de la Colegiul Medicilor din Cluj, unde a fost transferat cazul, de ce s-a amânat acordarea unui verdict cu o lună de zile şi când va fi dat. Ghilea a declarat că este întru totul de acord ca vinovaţii pentru această tragedie să plătească pentru neglijenţă. „Voi face demersuri şi la Colegiul Medicilor Cluj şi la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest verdict să nu treneze şi să se lămurească acest caz. Nu e un caz de care să se uite vreodată şi cine crede asta, că se va uita, se înşeală!”, a spus prefectul.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pârcioagă, a declarat că este pentru prima oară în ultimii 20 de ani când s-a realizat o anchetă soldată cu sancţiuni la nivel de DSP şi Spital Judeţean. Întrebat de naşul băiatului decedat dacă există posibilitatea să dispară mostre de laborator sau acte medicale, dr. Pârcioagă a răspuns negativ. Şeful DSP a explicat părinţilor că pot face contraexpertize pe diferite nivele medicale, mergând până la Institutul Naţional de Medicină Legală, „Mina Minovici”.
Părinţii au lăsat porefectului o petiţie, care, potrivit lui Ghilea, va ajunge pe masa ministrului Sănătăţii. Cseke Atilla a cerut imediat după aflarea acestui caz o anchetă amănunţită.
O.Ş.
Protest pentru băiatul decedat după operaţie
Băiat mort după fractură de tibie
Verdict provizoriu la Judeţean
Citiți principiile noastre de moderare aici!