„Garantarea drepturilor omului reprezintă o prioritate a societăţii noastre marcate de realitatea multiculturalismului pe de o parte şi a integrării europene, pe de altă parte. În acest context, drepturile specifice ale grupurilor aparţinând minorităţilor au parte de o atenţie sporită, atât la nivel naţional, cât şi în cadrul organizaţiilor internaţionale”, spune Alina Manolescu, organizator al evenimentului. Aspectele drepturilor şi libertăţilor naţionale ale omului, cele ale cetăţenilor europeni, cu referiri speciale la situaţia românilor, au fost dezbătute sâmbătă, în cadrul Conferinţei Internaţionale cu tema „Minorităţile şi drepturile omului”, desfăşurată în Sala Albastră a Universităţii Agora din Oradea.
Conferinţa a fost organizată de catedra de drept a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Economice a Universităţii, în colaborare cu Asociaţia de Studii Aromâne din Cluj-Napoca şi de Centrul de Informare Europeană Europe Direct Agora Oradea Nord-Vest.
La manifestare au participat prof.univ.dr. Radu Carp, Prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, director general al Institutului Diplomatic Român, prof. Hristodol din partea Institutului de Istorie al Academiei Române, prof. Kira Mantsu din partea Centrului European de studii Aromâne din Germania, avocat Chirana Darlaine, Asociaţia „Comunitatea Aromână din România”, numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate.
Personalităţi
Conferinţa s-a bucurat de un colectiv ştiinţific alcătuit din personalităţi de seamă din ţară şi străinătate precum Prof. univ. dr. Institutul de Studii Politice San Pio V, Roma, Prof.univ.dr. Salvo Ando, rectorul Universităţii Kore, Enna, Italia, Prof.univ.dr. Ciro Sbailo, Universitatea S.Pio V, Roma, Prof.univ.dr. Luca Refrigeri, Universitatea din Molise, Italia, Conf.univ.dr. Ioan Gânfălean, decanul Facultăţii de Drept şi Stiinţe Sociale, Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia, prof univ dr. Marțian I. Niciu, Universitatea din Cluj-Napoca, Ioan Nuţu Mircea Universitatea din Cluj-Napoca. Manifestarea a beneficiat de o expoziţie de carte a Editurii Samarina din Constanţa şi a Asociaţiei de Studii Aromâne din Cluj-Napoca.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!