Prima ediţie a „Galei voluntarilor din domeniul social” este o încununare a şapte ani de activitate benevolă în Oradea, în colaborare cu administraţia locală.
După mai multe tentative în anii anteriori, evenimentul organizat în această săptămână de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) a adus împreună, în sala mare a Filarmonicii de Stat, o parte a beneficiarilor serviciilor sociale, administraţia locală – Comisia de muncă, sănătate, familie, protecție socială și protecția copilului din CL şi ASCO, organizaţiile nonguvernamentale active în domeniul social şi o parte a beneficiarilor. A fost un moment de o intimitate plăcută dar cumva, nemeritată. Munca acestor oameni şi mai ales exemplul pe care ei îl oferă concetăţenilor merită o expunere mai mare la public. Ediţiile viitoate, cu siguranţă, vor creşte în amploare.
Cu colinde
Gala a început cu un moment artistic al corului căminului Felix: colindele şi cântecele de sărbători ale copiilor au umplut sala de emoţie şi, apoi, de aplauze. Intervenţiile la microfon, moderate de consilierul Florica Cherecheş, şefa Comisiei sociale din Consiliul local, s-au conturat în jurul ideii de mulţumire şi recunoştinţă. „E o zi de recunoştinţă pentru cei care n-au uitat să trebuie să fim şi oameni. De multe ori sutem tentaţi să alergăm după problemele cotidiene şi poate uităm de cei din jur. Le mulţumesc celor care ne ţin cu picioarele pe pământ, în acestă privinţă, şi care ne amintesc să fim oameni”, a spus primarul Ilie Bolojan.
La microfon au ajuns, apoi, reprezentanţi ai ong-urile active în Oradea dar şi voluntari, invitaţi să-şi expună viziunea personală despre munca depusă în folosul altora.
„Eu toată viaţa mea am făcut voluntariat” şi-a început povestea Ana Ardelean. „Fă voluntariat! Societatea are nevoie de puţinul pe care îl putem oferi fiecare. Cei care facem voluntariat suntem mai mândri decât ceilalţi pentru că avem certitudinea că societatea are nevoie de noi”.
O cuvântare mai elaborată dar la fel de gustată de public a venit din partea lui Sergiu Culda, de la Hospice. Tânărul împarte societatea în trei categorii: cei care au… I(ai, în trascriere fonetică)phone, Ipad(ai, în trascriere fonetică), adică cei axaţi pe sine, cei care n-au – n-au locuinţe, job, sănătate, prieteni şi cei care dau. Aceştia din urmă sunt voluntarii, cei care dau din timpul, talentul şi dragostea lor.
Centrul de greutate s-a mutat, apoi, pe decernarea diplomelor către voluntari. „Din 2005, de când am înfiinţat Centrul Unic de Voluntariat am vrut să avem o astfel de gală, pentru a le arăta voluntarilor recunoştinţa noastră. Evenimentul de azi demonstrează că aceia care spun că la noi nu se prea face voluntariat şi că lumea nu se implică, nu sunt adevărate”, crede Adina Pătroc, coordonatoarea centrului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!