Executivul Primăriei a convocat pentru joi o şedinţă extraordinată a Consiliului Local Oradea, cu prim-punct pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „Reţea de Sonde de Apă Geotermală pentru exploatarea zăcământului Borş în vederea producerii de energie termică prin Centrala Electrică de Termoficare – CET Oradea”.
Detalii ne oferă directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, Marcel Boloş. Firma Transgex a realizat deja patru sonde în Borş, unde zăcământul e neexploatat şi are potenţial ridicat, având cea mai caldă apă din zonă, la 120 de grade Celsius.
50.000 Gcal, anual
„Primăria Borş e de acord cu exploatarea zăcământului, întrucât ea nu are interes major de exploatare şi nici posibilităţi de investiţie. Reţeaua de transport va fi a Primariei Oradea, conform normelor legale. Am putea folosi zăcământul din Borş pentru apa de adaos, adică pentru compensarea pierderilor pe reţelele de distribuţie şi transport ale CET, care se adună anual la 50.000 Gcal”, spune Boloş. Potrivit acestuia, documentaţia e pregătită şi proiectul va fi depus joi la Administraţia Fondului de Mediu pentru finanţare prin POS Mediu. „Sesiunea de depuneri a fost una scurtă şi ne-a ajutat mult faptul că responsabilii Transgex au acceptat să se depună proiectul pe firma dumnealor, care este eligibilă. Interesul oraşului e să aibă aceste reţele de transport de apă geotermală care să compenseze preţul ridicat al energiei produse pe bază de combustibili”, mai afirmă directorul DMPFI.
Astfel, preţul de producţie pentru energia geotermala este de 50,18 lei fără TVA per Gcal iar la CET preţul de producţie este de 118 lei, mai mult decât dublu. În plus, resursa geotermală este susţinută prioritar din fonduri europene.
Stop debranşărilor
„Dorim să asigurăm încălzire geotermală pentru 13.500 de locuitori din Nufărul I şi încercăm parteneriate cu Transgex pentru Nufărul II şi III. Se apropie momentul când vom depinde de gaz şi trebuie să fim foarte atenţi cum manageriem preţul la energia termică produsă pe gaz. Orădenii nu ar trebui să se grăbească spre debranşare fiindcă avem premise că vom reuşi să evităm intrarea în colaps cu preţul gigacaloriei mai ales dacă CET îşi va regândi managementul pe viitoarele resurse: gaz, păcură, apă geotermală. Avem două oportunităţi mari. Prima e legată de proiectul POS de realizare a unei centrale noi, pe gaz, cu randament bun şi fără adaosuri de amortizare. Iar a doua se leagă de un parteneriat bun cu Transgex. Orădenii să aibă încredere şi răbdare, căci lucrurile se vor remedia chiar dacă CET Oradea, la fel ca celelalte CET-uri din ţară, a adunat datorii importante”, mai subliniază Marcel Bolos.
Şeful DMPFI mai anunţă că din 1013 se vor aloca bani europeni şi pentru reţele de distribuţie secundare. „Ar fi păcat să luăm acum credite care ar apăsa pe umerii orădenilor. Până în 2013 mai cârpim cu putem reţelele secundare şi oricum, întretimp avem de lucru cu noile magistrale de distribuţie”, încheie Boloş.
C.H.
Subvenţiile locale apasă Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!